Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Η “ακτινογραφία” της νέας εκτόξευσης!

Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία: Reuters

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση και η διεθνής κατακραυγή… δεν άργησε. Σε αναμμένα κάρβουνα οι ΗΠΑ, αναλύουν το νέο χτύπημα της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα.

Βόρεια Κορέα

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Πιονγιάνγκ, πιθανόν ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αυτό, προκειμένου να κριθεί εάν η δοκιμή του ήταν επιτυχής ή όχι.

Βόρεια Κορέα

Οι δύο αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ο πύραυλος με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι ήταν ένας KN-17 ή Hwasong-12.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.

Καταδικάζει την Βόρεια Κορέα ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου, που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία. Επιπρόσθετα κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Βόρεια Κορέα

«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

“Πυρά” και από την Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παράλληλα, εξέφρασε την οργή της για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας αυτήν μια «απερίσκεπτη πρόκληση».

«Η πρωθυπουργός είναι εξοργισμένη από την απερίσκεπτη πρόκληση της Βορείου Κορέας και καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις παράνομες δοκιμές. Κατά την άποψή μας θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.

Βόρεια Κορέα

Η Μέι θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία αργότερα σήμερα και θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σίνζο ‘Αμπε.

“Καίει” την Βόρεια Κορέα και ο Γκάμπριελ

Τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Τόνισε πως το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τον έχει αναστατώσει η «βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα νωρίς το πρωί. Αυτό εξώθησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει πώς θα αντιδράσει.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ υποδέχθηκε θετικά τις προτροπές να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τρόπους να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική διπλωματία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην αναμέτρηση της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον.

Βόρεια Κορέα

«Δεν μπορούμε απλώς να επιμένουμε ότι χρειάζεται μια διπλωματική λύση και να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», σημείωσε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις