Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος!

Βόρεια Κορέα ΗΠΑ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

Όσο οι ΗΠΑ θα έχουν πυρηνικά, τόσο θα έχει και η Βόρεια Κορέα. Το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον Ντόναλντ Τραμπ σαφές. Όπως και η απειλή πως ένας πόλεμος όπου θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Από το βήμα της Επιτροπής Αφοπλισμού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήρθε αυτή τη φορά το μήνυμα από τη Βόρεια Κορέα. Όχι μόνο προς τις ΗΠΑ, αλλά και προς όλο τον κόσμο. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει καμία πρόθεση να αφοπλιστεί. Όχι όσο οι “εχθροί” του, δηλαδή οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, διαθέτουν πυρηνικά.

«Πρώτα οι ΗΠΑ, μετά η Βόρεια Κορέα»

Η Βόρεια Κορέα τάσσεται υπέρ της ιδέας της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά σκοπεύει να κρατήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο όσο διαθέτουν τέτοιο και οι ΗΠΑ. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της ασιατικής χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Κιμ Ιν Ριόνγκ.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίζει πάγια την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση όλου του κόσμου, αλλά όσο οι ΗΠΑ, οι οποίες μόνιμα απειλούν και εκβιάζουν τη ΛΔΚ με τα πυρηνικά τους όπλα, απορρίπτουν την NBT (σ.σ. τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων), η ΛΔΚ δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή», τόνισε ο Κιμ Ιν Ριόνγκ, μιλώντας στην Επιτροπή Αφοπλισμού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε την κατοχή πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «δικαιολογημένο μέτρο αυτοάμυνας». Καμιά χώρα του κόσμου δεν έχει εκτεθεί σε μια τόσο ακραία και άμεση απειλή από πλευράς των ΗΠΑ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

Πόλεμος ανά πάσα στιγμή

Και μετά, έριξε και την… απειλή του. «Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε.

Ακόμα, ο Κιμ Ιν Ριόνγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα. Τουλάχιστον όχι όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την «εχθρική πολιτική» τους.

Απειλές

Οι δηλώσεις από αξιωματούχο της Βόρειας Κορέας έρχονται μια μέρα αφού στη Σεούλ βρέθηκαν προπαγανδιστικά φυλλάδια. Για πρώτη φορά στοχοποιήθηκε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Θάνατος στο τρελό Τραμπ» έγραφαν κάποια από τα φυλλάδια, που παρουσίαζαν τον Αμερικανό πρόεδρο σαν λυσσασμένο σκυλί που θέλει να σκοτώσει 25.000.000 Βορειοκορεάτες.

Δεν ήταν αυτή φυσικά η μοναδική απειλή. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως έχει κηρύξει πόλεμο στη χώρα του.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, είπε και δεν απέκλεισε την κατάρριψη αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Κι ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν αποκλείει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις