Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Αυτομόλησε κι άλλος στρατιωτικός

Βόρεια Κορέα στρατιώτης
Φωτογραφία Reuters

Σχεδόν ένα μήνα μετά την αυτομόληση Βορειοκορεάτη στρατιώτη έρχεται νέο… “πλήγμα” για το φρόνημα των στρατιωτών του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα πέρασε τα σύνορα, αυτή τη φορά χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα δεν έπεσαν πυροβολισμοί. Γιατί οι πρώην συνάδελφοί του κυνήγησαν τον “προδότη” που άφησε το καθεστώς του Μεγάλου Ηγέτη για την… απέναντι πλευρά.

Ο Βορειοκορεάτης στρατιωτικός αυτομόλησε όταν το πρωί της Πέμπτης (21.12.2017) πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο «χαμηλόβαθμος» στρατιωτικός πέρασε από το κεντρικό τμήμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Πυροβολισμοί

Μπορεί αυτή τη φορά ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης να κατάφερε να περάσει αλώβητος στα σύνορα αλλά ένταση υπήρξε. Νοτιοκορεάτες στρατιώτες πυροβόλησαν προειδοποιητικά για να απωθήσουν μια ομάδα βορειοκορεατών που προφανώς αναζητούσε τον στρατιωτικό που αυτομόλησε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι στρατιώτες της Νότιας Κορέας έριξαν 20 σφαίρες καθώς οι Βορειοκορεάτης πλησίαζαν στη συνοριακή γραμμή. Υπήρξαν πυρά και από την πλευρά της Βόρειας Κορέας μετά τα προειδοποιητικά πυρά των νοτιοκορεατών, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας δεν το επιβεβαίωσε.

Ο δεύτερος στρατιωτικός που αυτομολεί από τη Βόρεια Κορέα

Είναι ο δεύτερος στρατιωτικός από τη Βόρεια Κορέα που αυτομολεί σε διάστημα σχεδόν ενός μηνός. Στις 13 Νοεμβρίου, κοντά στο χωριό Πανμουντζόμ, στρατιώτης αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα.

Η δραματική προσπάθειά του να περάσει τα σύνορα είχε καταγραφεί καρέ καρέ σε video από κάμερα ασφαλείας.

Οι Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί που τον κυνήγησαν, τον τραυμάτισαν σοβαρά, αλλά εκείνος κατάφερε να περάσει τα σύνορα. Είχε τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται ακόμη σε νοσοκομείο της Νότιας Κορέας.

Ο στρατιώτης, 24 ετών, ονομάζεται Ο Τσονγκ Σονγκ. Δέχτηκε πυροβολισμούς στο πόδι, το χέρι, την πλάτη, το στήθος. Έφερε διαμπερές τραύμα στον ώμο. Οι γιατροί βρήκαν στο σώμα του παράσιτα. Έπασχε επίσης από ηπατίτιδα Β.

Κι άλλοι που το… έσκασαν

Ο χαμηλόβαθμος στρατιώτης δεν είναι ο μοναδικός που εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το Λιμενικό εντόπισε δυο Βορειοκορεάτες μέσα σε μια μικρή σχεδία ανοιχτά των ακτών την Τετάρτη.

Και οι δυο δήλωσαν πως ήθελαν να αυτομολήσουν. Ήδη εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις