Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση μια μέρα πριν αρχίσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Φωτογραφία EPA

– Μια μέρα πριν αρχίσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες η Βόρεια Κορέα το διατράνωσε το… μεγαλείο της
– Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέδωσε μαθήματα (στον Ντόναλντ Τραμπ;) με στρατιωτική παρέλαση
– Ο βηματισμός στο κόκκινο χαλί που του έστρωσαν, η μαυροντυμένη συζυγός του και τα χαμόγελα για το στράτευμα
– Η αδερφή του θα δει τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας το Σάββατο – Φήμες πως… κομίζει μήνυμα από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Φόρεσε το καπέλο του, το μαύρο του παλτό, πήρε την (επίσης μαυροντυμένη, ίσως για να είναι ασορτί) σύζυγό του και πήγαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ. Εκεί τους περίμεναν 13.000 στρατιώτες, 200 οχήματα, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν φρόντισε να το γιορτάσει με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση. Μια παρέλαση που έγινε μια μέρα πριν αρχίσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ, όπου η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα παρελάσουν μαζί.

Ήταν σαφώς ένα μήνυμα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Όχι (ίσως) στον Ντόναλντ Τραμπ που ονειρεύεται επίσης…παρελάσεις (σ.σ. όπως εκείνη στη Γαλλία για την Ημέρα της Βαστίλλης). Αλλά σίγουρα στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία. Σε όσους θεωρεί “εχθρούς” ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Φωτογραφία EPA

Μια παρέλαση με την οποία ήθελε να δείξει το μεγαλείο των στρατευμάτων του. Που του έδωσε την ευκαιρία να διατρανώσει ότι η Βόρεια Κορέα είναι παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Μια παρέλαση που άλλαξε… ημερομηνία μετά από 40 χρόνια και έγινε ένα 24ωρο πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στη Νότια Κορέα, στην πόλη Πιονγκτσάνγκ.

Ο μαυροντυμένος Κιμ Γιογνκ Ουν

Μαύρο καπέλο, μαύρο μακρύ παλτό. Κατέβηκε από τη λιμουζίνα. Λίγα βήματα πίσω του, η σύζυγός του, επίσης με μαύρο παλτό. Στις δυο άκρες του κόκκινου χαλιού, παρατεταγμένοι στρατηγοί. Χαιρετά στρατιωτικά.

Ο ηγέτης περπατά στο κόκκινο χαλί και φτάνει στην εξέδρα. Από εκεί χαιρετά το πλήθος και φυσικά καταχειροκροτείται από τους στρατηγούς του. Και μίλησε στο στράτευμα. Το ενθουσιώδες στράτευμα. «Μπορέσαμε να επιδείξουμε σ’ όλον τον πλανήτη τη θέση μας ως στρατιωτικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης», είπε. Αναφερόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα και στις τελευταίες δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα.

Φωτογραφία EPA

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν… αλλαγή ημερομηνίας για την παρέλαση

Στη στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα συμμετείχαν 13.000 στρατιώτες και 200 στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων. Ήταν η 70η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ίδρυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε να την κάνει την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα. Όχι τυχαία…

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα για την επέτειο της ίδρυσης των στρατιωτικών δυνάμεων (σ.σ. στις 8 Φεβρουαρίου 1948), πραγματοποιούνταν για 40 χρόνια, στις 25 Απριλίου. Ωστόσο, τα κρατικά μέσα της χώρας είχαν ανακοινώσει στις αρχές του 2018 ότι η ημέρα διεξαγωγής της παρέλασης, άλλαξε για την 8η Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία EPA

Δυτικοί αναλυτές έδωσαν έμφαση στην παρουσίαση πυραυλικών συστημάτων και εκτοξευτών στην παρέλαση. Οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η συμμετοχή ενός οπλικού ή πυραυλικού συστήματος σε μία παρέλαση, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κατ’ ανάγκη επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε ότι η στρατιωτική παρέλαση δεν θα επηρεάσει τη “δυναμική” των Αγώνων. Ο Λι Χι-μπεόμ πρόσθεσε ότι οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας (σ.σ. αρχίζει επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων και λήγει την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους).

Φωτογραφία EPA

Η αδερφή του Κιμ και οι τσιρλίντερς

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν αύριο (09.02.2018) στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Παρούσα θα είναι η Κιμ Γιο-τζονγκ, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Εκείνη κι όλος ο πλανήτης θα δουν τις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου να παρελαύνουν υπό μία σημαία, στην διάρκεια της τελετής έναρξης.

Πριν, πάντως, βγάλει τα… στρατά στην πλατεία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε στείλει τις Βορειοκορεάτισσες τσιρλίντερς στη Νότια Κορέα. Όλες τους ντυμένες ομοιόμορφα, με κόκκινα παλτά και καπέλα.

Φωτογραφία rodong.rep.kp

Δείτε εικόνες από την άφιξή τους

Ραντεβού με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Το έχει η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Κιμ Γιο-Γιονγκ θα συναντήσει το Σάββατο (10.02.2018) τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν. Στη συνάντηση θα μετάσχει και ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ. Είναι ο επίτιμος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας που έχει επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.

Τη συνάντηση ανακοίνωση η προεδρία της Νότιας Κορέας. Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών με την ευκαιρία και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η αδερφή του σε παλιότερη φωτογραφία τους (Πηγή EPA)

Ο Μουν θα γευματίσει με τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία. «Ο πρόεδρος Μουν θα δεχθεί τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία και θα γευματίσει μαζί της στις 10 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Κιμ Έουι- Κιεόμ στους δημοσιογράφους, χωρίς να αποκαλύψει το μέρος όπου θα γίνει η συνάντηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, φαίνεται ότι η Κιμ Γιο- Γιονγκ έχει να μεταφέρει ένα προσωπικό μήνυμα από τον αδελφό της στον Μουν.

Βόρεια Κορέα: Καμία περίπτωση συνάντησης με Πενς

Μπορεί να έγιναν βήματα προσέγγισης με τη Νότια Κορέα, αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει (επισήμως και δημοσίως τουλάχιστον) να κάνει το ίδιο με τις ΗΠΑ. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Πολλοί “είδαν” την ευκαιρία για μια ενδεχόμενη συνάντηση Βορειοκορεατών και Αμερικανών αξιωματούχων. Η Πιονγκγιάνγκ έσπευσε να βάλει… τέλος στα σενάρια. Και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνουν συναντήσεις με Αμερικανούς κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ.

Ο Τσο Γιονγκ Σαμ, γενικός διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για τη Βόρεια Αμερική στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ήταν εκείνος που το… ξέκοψε. Είπε ότι η χώρα του «ουδέποτε εκλιπάρησε για να γίνει διάλογος με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση και στο μέλλον», μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις