Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Νέα βαλλιστική δοκιμή! Εκτόξευσαν πυραύλους από… υποβρύχιο!

Τι κι αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση; Τώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «φίλος» με τον Ντόναλντ Τραμπ, για μια βαλλιστική δοκιμή παραπάνω, δεν θα του πει και κανείς τίποτα…

Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (02.10.2019, ώρα Ελλάδας) σε μια ακόμη βαλλιστική δοκιμή. Αυτή τη φορά φέρεται να εκτόξευσε τους βαλλιστικούς της πυραύλους από υποβρύχιο.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η Νότια Κορέα.

Η εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων έγινε προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

[read4more]

Σύμφωνα με το επιτελείο, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον δυο βαλλιστικών πυραύλων, απροσδιόριστου τύπου ακόμη, από την Γουονσάν, στην επαρχία Κανγκγουόν, προς τη θάλασσα.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έπεσε στη θάλασσα εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, χωρίς πάντως να χτυπήσει κάποιο αεροσκάφος ή πλοίο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σούγκα, ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα στις 07:27 (τοπική ώρα, 01:27 ώρα Ελλάδας), ενώ άλλος ένας έπεσε στη θάλασσα μερικά λεπτά νωρίτερα εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ.

Αρχικά το Yonhap είχε μεταδώσει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν ήταν μικρού δραστικού βεληνεκούς, αλλά στη συνέχεια ανέφερε πως το νοτιοκορεάτικο επιτελείο δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον τύπο, την ακτίνα δράσης ούτε το μέγιστο ύψος στο οποίο έφθασαν οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν. «Ο στρατός μας παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε ετοιμότητα», ανέφερε το επιτελείο, σύμφωνα με το Yonhap.

Η νέα δοκιμή καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι συμφώνησε με τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν, την Παρασκευή και το Σάββατο, 4 και 5 Οκτωβρίου, οι διμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα από τις αρχές της χρονιάς.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη νέα δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε τις νέες εκτοξεύσεις δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Όπως είπε, η νέα δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ παραβίασε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως το Τόκιο «διαμαρτύρεται εντόνως» για την ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κίεβο δικαιολογεί τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Η Τεχεράνη υπήρξε συνεργός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
«Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς» αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Καπνός υψώνεται μετά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το Ιράν, στην αποθήκη πετρελαίου Sharan στην Τεχεράνη
Δορυφορικές εικόνες από το χτύπημα των ΗΠΑ στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φορντό
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης της «Maxar Technologies» δείχνουν έξι νέους κρατήρες, καθώς και γκρίζα σκόνη και συντρίμμια μετά την αμερικανική επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν στο Φορντό
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Skynews: Πως θα αντεπιτεθεί το Ιράν μετά την επίθεση των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θεωρούνται από τους δυτικούς συμμάχους ως ένας νέος άξονας αυταρχικών δυνάμεων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 14