Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνει την αδερφή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Είναι γνωστό από καιρό πως η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στη Βόρεια Κορέα. Και αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του βορειοκορεάτη ηγέτη να τη στείλει αντ’ αυτού στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε πως θέλει επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα στείλει η Βόρεια Κορέα στη Νότια για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων να είναι η 28χρονη αδερφή του. Η Κιμ Γιο-Γιονγκ. Το γιατί τη στέλνει σηκώνει… συζήτηση.

Το ταξίδι της 28χρονης Κιμ Γιο Γιονγκ ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης.

Η 28χρονη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Είναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Προπαγάνδας του κόμματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την ιδεολογική καθοδήγηση των Βορειοκορεατών μέσω των μέσων ενημέρωσης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ ουν θα… περάσει τα σύνορα συμμετέχοντας σε αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας.

Μήνυμα στις ΗΠΑ

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, που δεν φεύγει ποτέ από τη Βόρεια Κορέα, στέλνει την αδερφή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για… πολλούς λόγους.

Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι για να… μπει στο “μάτι” του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ. Γιατί η Κιμ Γιο-Γιονγκ συμπεριλήφθηκε, πέρυσι, από τις ΗΠΑ στον κατάλογο με τα πρόσωπα που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λογοκρισία.

Η παρουσία της στη Νότια Κορέα εκτιμάται πως θα προκαλέσει… ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Σεούλ.

Δεν είναι φυσικά μόνο η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν που είναι στη… «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Στον Τσόι Χούι, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Καθοδήγησης Άθλησης που θα συμμετέχει επίσης στην αποστολή, έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το θετικό και το… πρόβλημα

“Ένα από τα θετικά της επίσκεψής της είναι ότι πρόκειται για κάποιον που μπορεί να στείλει ένα απευθείας μήνυμα εκ μέρους του αδελφού της Κιμ Γιονγκ-Ουν”, σχολίασε ο Σιν Μπέομ-Τσουλ, καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας της Σεούλ.

“Το πρόβλημα είναι ότι έρχεται μαζί με τον Τσόι Χούι (…) Αυτό προκαλεί ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο προπαγάνδας, αντί για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα προς έναν διάλογο με τη Νότια Κορέα”, πρόσθεσε.

Έρχονται νέες κυρώσεις

Ήδη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς διεμήνυσε από το Τόκιο πως η Ουάσινγκτον πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα τις «πιο αυστηρές» οικονομικές κυρώσεις που έχουν ληφθεί ποτέ σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Ανακοινώνω σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται σύντομα να αποκαλύψουν τις πιο σκληρές και τις πιο επιθετικές οικονομικές κυρώσεις που ελήφθησαν ποτέ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Πενς. Στο πλευρό του είχε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αποκάλεσε τη Βόρεια Κορέα «το πιο τυραννικό και καταπιεστικό καθεστώς στον πλανήτη». Και τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, θα διατηρήσουν τη μέγιστη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ έως ότου λάβει μέτρα προς μια «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις