Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Ο πύραυλος Hwasong-15 μπορεί να πλήξει την Ουάσινγκτον

Βόρεια Κορέα Ουάσινγκτον

“Γίναμε πυρηνική δύναμη”. “Ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής Ηπείρου”. Οι ανακοινώσεις από τη Βόρεια Κορέα φαίνεται πως δεν ήταν απλή προπαγάνδα αυτή τη φορά. Η Πιονγκγιάνγκ σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να “χτυπήσει” ακόμη και την Ουάσινγκτον!

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) Hwasong-15 τον οποίο εκτόξευσε δοκιμαστικά την Τετάρτη (29.11.2017) η Βόρεια Κορέα είναι όντως ο πιο ισχυρός που έχει κατασκευάσει ποτέ. Και μπορεί να φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν αναλυτές που είδαν τα video και τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Στόχος η Ουάσινγκτον;

Ο Hwasong-15 μπορεί να διανύσει πάνω από 13.000 χιλιόμετρα, εκτίμησε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο Reuters. Έκρινε επίσης η δοκιμή ήταν επιτυχής και δείχνει ότι πλέον η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Ουάσινγκτον.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η Βόρεια Κορέα να απέχει μόλις 2 ή 3 δοκιμές πριν τον… στόχο της. Αφού μελέτησαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Hwasong-15, αναλυτές σημείωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πράγματι πλέον σε θέση να πλήξει με πυρηνικά όπλα οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας.

Και δεν απέκλεισαν ένα σενάριο που μοιάζει με εφιάλτη: μπορεί να απέχει δύο ή τρεις δοκιμές από το να θέσει τον πύραυλο σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το είπαν και στον Τραμπ

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αναγνώρισε την Πέμπτη (30.11.2017) κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τραμπ ότι ο νέος πύραυλος είναι ο πιο προηγμένος που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, θεωρείται ότι ακόμη υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Όπως η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η καθοδήγηση του στην τελική φάση της πτήσης του.

Ταυτόσημη ήταν η εκτίμηση του εκπροσώπου του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Reuters.

“Φεύγει” η Γερμανία από τη Βόρεια Κορέα

Η Γερμανία έχει μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στη Βόρεια Κορέα και θα συνεχίσει να το πράττει για να εντείνει την «πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της πρεσβείας μας στη Βόρεια Κορέα και πρόκειται να τον μειώσουμε εκ νέου», είπε ο Γκάμπριελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Το Βερολίνο ανακάλεσε δύο διπλωμάτες, ετοιμάζεται να επαναπατρίσει έναν τρίτο και μπορεί να πάει παραπέρα, σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διευκρίνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ κλήθηκε επίσης να «μειώσει το διπλωματικό προσωπικό της» στο Βερολίνο. Αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις