Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Πατάει το κουμπί ο Κιμ; Νέα δοκιμή και “σημαντική ανακοίνωση”

Βόρεια Κορέα: Πατάει το κουμπί ο Κιμ; Νέα δοκιμή και “σημαντική ανακοίνωση”

Τι σχεδιάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν και προκαλεί τρόμο στους γείτονές του και τις ΗΠΑ; Λίγες ώρες μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ήρθε και η ανακοίνωση πως θα… ανακοινωθεί κάτι σημαντικό από την Πιονγιάνγκ.

Το καλό σενάριο είναι να θέλει ο Κιμ απλά να εντυπωσιάσει. Οι χώρες που συνορεύουν με τη Βόρεια Κορέα, πάντως αλλά και οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ (που φυσικά αντέδρασε μέσω twitter) παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία και περιμένουν τα ρολόγια να δείξουν 15:30, ώρα Βόρειας Κορέας για να ακούσουν τις ανακοινώσεις.

Το ότι η Πιονγιάνγκ θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σήμερα, λίγες ώρες αφού εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ανατολικών αρχών, το έκανε γνωστό το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

Όλα πάντως γίνονται ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (εθνική επέτειος η 4η Ιουλίου) και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ…

Επίσης, προηγήθηκε συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

Η εκτόξευση

Αυτή τη φορά, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτόξευση έγινε στις 09:39 τοπική ώρα (03:39 ώρα Ελλάδας). Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας διένυσε απόσταση περίπου 930 χιλιομέτρων πριν πέσει στην ανατολική Θάλασσα (σ.σ. όπως αποκαλείται στην Κορέα η Θάλασσα της Ιαπωνίας). Μόνο που ξεπέρασε το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, επικαλούμενο το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πύραυλος ήταν μέσης ακτίνας και η τροχιά του καταγράφηκε για 37 λεπτά, πριν καταπέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. “Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική” αναφέρει ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίστηκε ότι η εκτόξευση έγινε από χερσαίο πεδίο εκτοξεύσεων (Panghyon Airfield).

Συναγερμός στη Σεούλ!

Αμέσως μετά την εκτόξευση του πυραύλου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είπε ότι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναλύουν τα στοιχεία της νέας πυραυλικής εκτόξευσης, με την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ο Μουν δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος και πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε