Κόσμος

Ο Ζάεφ καμαρώνει για την κατοχύρωση της “Μακεδονίας” και της “Μακεδονικής” γλώσσας

- Πάει... περίπατο το "Βόρεια Μακεδονία" - Πανηγύρια και... περηφάνεια από τον Ζάεφ για την κατοχύρωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" - Καμαρώνει για το ότι τα έγγραφα της Ε.Ε θα μεταφράζονται στα "Μακεδονικά"
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καλά κρατούν τα πανηγύρια στην ΠΓΔΜ για την… κατοχύρωση του ονόματος “Μακεδονία” και της “Μακεδονικής” γλώσσας, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες αναρτήσεις του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας με tweet του τονίζει πως με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε, όλες οι επικοινωνίες μεταξύ της… «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και των μελών της Ε.Ε θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα «Μακεδονικά» ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι».

Σε άλλο του tweet ανέφερε πως με την είσοδο στο ΝΑΤΟ, η “Μακεδονική” ασφάλεια είναι βέβαιο και η εδαφική ακεραιότητα εξασφαλισμένη.

Στόλτενμπεργκ: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με επιστολή του προς την ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, υιοθέτηση και εφαρμογή εσωτερικών διαδικασιών για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ασφαλείας, την επανεξέταση των εσωτερικών διαδικασιών για την ανάπτυξη Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικά κ.ά είναι μόνο μερικές από τις οδηγίες και τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, τις οποίες τα Σκόπια θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός 18 μηνών.

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία θα πρέπει να εκπληρώσουν πολλούς οικονομικούς, πολιτικούς και δικαστικούς όρους, καθώς και μια σειρά θεμάτων ασφαλείας μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Η επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πολυάριθμα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η ΠΓΔΜ, πολλά από τα οποία αφορούν το πεδίο της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, υπάρχει ρητή αναφορά ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα πιθανά συνταγματικά και νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη σε επιχειρήσεις συλλογικής ασφάλειας, καθώς και ότι όλες οι στρατηγικές οδηγίες για την ανάπτυξη, εξέλιξη και λειτουργία της Εθνικής Άμυνας και των δυνατοτήτων της χώρας βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει το ΝΑΤΟ.

Μία από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων θα πρέπει να ξεκινήσει την πραγματοποίηση σχεδιών για την αναδιαμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν σύντομα να συνεισφέρουν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Επίσης, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να τηρεί το προβλεπόμενο ποσοστό επί της εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα.

Η ΠΓΔΜ και το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα και οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν αφού η ένταξη επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και τα Σκόπια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντι Ράμα για τα επεισόδια στην Αλβανία: Συγχαρητήρια στην αστυνομία, μηδενική ανοχή σε άμυαλες συμμορίες
Να σημειωθεί ότι η Σβέρνιτσα όπου έγιναν τα επεισόδια κατοικείται από Έλληνες και μαζί με τη γειτονική Νάρτα αποτελούν ελληνόφωνους θύλακες στην περιοχή βόρεια του Αυλώνα
Επεισόδια στη νοτιοδυτική Αλβανία
8
CNN: Το Ιράν αποκατέστησε τις βομβαρδισμένες υπόγειες εγκαταστάσεις πυραύλων και είναι πάλι ετοιμοπόλεμο – Δορυφορικές εικόνες
Η Τεχεράνη φαντάζει πάλι έτοιμη να εκτοξεύσει πολύ περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του Ισραήλ και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής
Ιρανικοί πύραυλοι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη
Εργοδότες στη Βρετανία προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να «ξετρυπώσουν» τους υπαλλήλους που κλέβουν εταιρείες ή δηλώνουν ψευδώς «άρρωστοι»
Οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ κλήθηκαν να συλλέξουν πληροφορίες για εργαζόμενους που είναι ύποπτοι για κατάχρηση του συστήματος
iStock