Κόσμος

Βουλγαρία: Ο πρώην βασιλιάς, Συμεών Β’, κέρδισε αποζημίωση 1,6 εκατ. από την κυβέρνηση της χώρας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Βουλγαρία οφείλει να καταβάλει «σε προσωρινή βάση» περισσότερα του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ στον πρώην βασιλιά της χώρας, Συμεών Β’ και στην αδελφή του, διότι εμποδίστηκαν να εκμεταλλευθούν εμπορικά δασικές εκτάσεις.

Η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλει στον τέως βασιλιά της χώρας, Συμεών Β΄ και την αδελφή του, το συνολικό ποσό των 1.635.875 ευρώ ως υλική αποζημίωση», αναφέρει στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Σόφια στην υπόθεση αυτή τον Σεπτέμβριο 2021.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας, Συμεών Μπορίσοφ Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία-Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην πριγκίπισσα, είχε τότε ομοφώνως κρίνει ότι η χώρα παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριουμ για την μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριουμ επιβλήθηκε το 2009 και παραμένει σε ισχύ.

Η βασιλική περιουσία είχε δημευτεί το 1947

Όλες οι ιδιοκτησίες του Στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο Κράτος το 1947, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς. Το 1998, όμως, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό οδήγησε τον πρώην βασιλιά και την αδελφή του να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων της Στέμματος. Αυτό ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά παράλληλα επιβλήθηκε το μορατόριουμ.

Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.

Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου υπέρ του πρώην βασιλιά και της αδελφής του, επικυρώνοντας τους ισχυρισμούς τους για τις οικονομικές τους απώλειες και αποφασίζοντας την καταβολή «σε προσωρινή βάση» περισσοτέρων του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας διαδικασίας στην Βουλγαρία.

Μόνος πρώην βασιλιάς που έγινε πρωθυπουργός

Ο Συμεών Β’ δεν παρέμεινε στον θρόνο παρά λίγα χρόνια όταν ήταν παιδί. Γεννήθηκε το 1937, ανέβηκε στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει το 1946. Επέστρεψε από την εξορία το 1996 και ποτέ δεν απαρνήθηκε την βουλγαρική εθνικότητα. Είναι ο μόνος πρώην βασιλιάς στην Ευρώπη που έγινε πρωθυπουργός στην χώρα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 μέχρι το 2005.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 17
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ