Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Βουλή των Αντιπροσώπων: Οι προκλήσεις που περιμένουν τον νέο πρόεδρο Μάικ Τζόνσον

Βουλή των Αντιπροσώπων: Οι προκλήσεις που περιμένουν τον νέο πρόεδρο Μάικ Τζόνσον

Ο Μάικ Τζόνσον είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ξανά πρόεδρο μετά από 20 μέρες, και ο Μάικ Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει: τη διορία για την ψήφιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, βαθιές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του και την πολύ μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό προτού κάνει χθες Τετάρτη την έκπληξη κερδίζοντας τη θέση του προέδρου της Βουλής, ο Τζόνσον, πιστός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φιλοδοξεί σίγουρα να επωφεληθεί του νέου του ρόλου για να προωθήσει τις περικοπές δαπανών που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όμως το έργο του προμηνύεται δύσκολο μεταξύ της επιτακτικής ανάγκης να ψηφιστεί η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ και της ανάγκης να υιοθετηθεί προϋπολογισμός προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις 17 Νοεμβρίου.

Ο Τζόνσον θα πρέπει να βρει μια κοινή γραμμή μεταξύ των διαφορετικών θέσεων των Ρεπουμπλικάνων, που τις τελευταίες εβδομάδες απέδειξαν τις βαθιές τους διαφωνίες, και να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με πεπειραμένους διαπραγματευτές, όπως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της Γερουσίας.

Για τον φίλο του, τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Κρις Σμιθ, ο Τζόνσον είναι ένας άνθρωπος “αρχών, βαθιά αφοσιωμένος, ο οποίος γνωρίζει πώς να πετυχαίνει τους στόχους του”.

“Η εμπειρία του Μάικ στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών δείχνει ότι είναι ικανός να ενώσει τους Ρεπουμπλικάνους και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το έργο μας”, διαβεβαίωσε.

Ωστόσο ο 51χρονος Μάικ Τζόνσον δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος. Στην πραγματικότητα ο βουλευτής από τη Λουιζιάνα ήταν ο τέταρτος υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του σε διάστημα 22 ημερών για να αντικαταστήσει τον Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος αποπέμφθηκε στις 3 Οκτωβρίου, έπειτα από ιστορική ψηφοφορία.

Η αγανάκτηση των Ρεπουμπλικανών, που επιθυμούσαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου η οποία έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα, έπαιξε ρόλο στην εκλογή του. Όπως και, πιθανόν, το προφίλ του, του διακριτικού τεχνοκράτη, ενός άνδρα που κατάφερε να ανέβει σκαλί- σκαλί στην εξουσία, χωρίς να κάνει εχθρούς στην πολιτική του οικογένεια.

Πως κατάφερε να εξασφαλίσει στήριξη

“Ο Μάικ είναι ένας από τους ανθρώπους που καταφέρνουν να συνεννοηθούν με όλους και είναι ιδιαίτερα αξιοσέβαστος”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Κολοράντο Κεν Μπακ στο CNN.

Απόδειξη αυτού: ο Τζόνσον μπόρεσε να βασιστεί χθες στη στήριξη του Ματ Γκέντς, ένθερμου τραμπιστή και ενός από τους αρχιτέκτονες της πτώσης του Μακάρθι, την τύχη του οποίου επιθυμεί να αποφύγει.

Ο Μάικ Τζόνσον υπακούει “τον πανίσχυρο Θεό και το Σύνταγμα πάνω απ’ όλα” και “θα κάνει μεγάλα πράγματα για τη χώρα”, εκτίμησε ο Γκετς πριν τη χθεσινή ψηφοφορία. Παράλληλα τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής δεν προέρχεται “από οποιαδήποτε πτέρυγα” του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς είναι γνωστή η στήριξή του προς τον Τραμπ.

“Αν δεν πιστεύετε ότι η αλλαγή από τον Κέβιν Μακάρθι στον MAGA Μάικ Τζόνσον δείχνει την ενίσχυση αυτού του κινήματος και το πού βρίσκεται πραγματικά η εξουσία στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τότε δεν προσέχετε”, δήλωσε στο podcast του Στιβ Μπάνον ο Γκετς, κάνοντας μια αναφορά στο σύνθημα MAGA (Make America Great Again – κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη) του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου.

Συντηρητικός

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Τζόνσον είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, η παράλυση του οποίου αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Μια χούφτα τραμπιστές, που έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, έχουν λάβει εντολή από τον Τραμπ να “παραλύσουν” το ομοσπονδιακό κράτος, αν δεν πετύχουν τις υποχωρήσεις που επιθυμούν από τους Δημοκρατικούς σε “όλα” τα ζητήματα.

Ο Τζόνσον ίσως προσπαθήσει να υιοθετηθεί ένας προσωρινός προϋπολογισμός ώστε να αποφευχθεί το “shutdown” ως τον Ιανουάριο.

Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για τις ιδιαίτερα συντηρητικές του απόψεις, αλλά και για το γεγονός ότι μαζί με περισσότερους από 100 Ρεπουμπλικάνους υπέγραψε υπόμνημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο που στήριζε την προσφυγή Τραμπ, με την οποία ο πρώην πρόεδρος ζητούσε να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου είχε κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν. Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση.

Εξάλλου οι θέσεις του κατά της άμβλωσης – για την οποία στηρίζει την επιβολή εθνικής απαγόρευσης– και κατά του γάμου και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι γνωστές ήδη από την εποχή που ασκούσε τη δικηγορία.

Ωστόσο αυτές οι απόψεις του Τζόνσον ενδέχεται και να ωφελήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα: στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 δύο ζητήματα –η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση και η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών– κινητοποίησαν πολλούς ψηφοφόρους να επιλέξουν τους Δημοκρατικούς. Το κόμμα τώρα ελπίζει ότι θα συμβεί το ίδιο και στις προεδρικές εκλογές και οι σκληρές θέσεις του Τζόνσον είναι πιθανό να το βοηθήσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις