Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βουτιά για τις μετοχές της AirFrance και της Getlink μετά τις απαγορεύσεις πτήσεων

Βουτιά για τις μετοχές της AirFrance και της Getlink μετά τις απαγορεύσεις πτήσεων

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι μετοχές της Air France KLM και της Getlink, της εταιρίας διαχείρισης της Σήραγγας της Μάγχης, αφού πολλές χώρες άρχισαν να κλείνουν τις πύλες τους σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 10,2% στην αρχή της συνεδρίασης, της Getlink κατέγραψε πτώση 5,7% ενώ της γαλλικής εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 4,8%. Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 4,4%.

Σωρηδόν απαγορεύσεις πτήσεων

Η μία μετά την άλλη οι χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις από και προς την Βρετανία.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Ωστόσο σε αυτό το μέτρο προχωρούν και πολλές χώρες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε «κατόπιν οδηγιών του προέδρου, σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας» όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Τουρκία ανερχόταν ως χθες Κυριακή σε 18.097 νεκρούς επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων.

Απαγόρευση και από Αργεντινή και Χιλή

Επίσης, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.

Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το Σαντιάγο.

Κλείνει τις «πύλες» και ο Καναδάς

Και αρχές του Καναδά αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ειδοποίηση του υπουργείου Μεταφορών προς τους αερομεταφορείς, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του CBC.

click4more: Συναγερμός στην Ιταλία: Εντοπίστηκε ασθενής με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό

Οι επιβατικές πτήσεις από το ΗΒ αναστέλλονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η αναστολή δεν αφορά τις πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων ή περιπτώσεις που κάποιο αεροσκάφος χρειάζεται να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση ακολούθησε συνεδρίαση μελών του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Κόμματα της αντιπολίτευσης του Καναδά κάλεσαν νωρίτερα χθες την κυβέρνηση του Τριντό να προχωρήσει αμέσως στην αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι άργησε να κλείσει τα σύνορα όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Μπλόκο από χώρες της Ε.Ε

Υπενθυμίζεται πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, να αποφάσισαν τη διακοπή των πτήσεων από και προς τη Βρετανία.

Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων , ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε, εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το απόγευμα συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

Η έλλειψη συντονισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει την διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν αύριο στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συναγερμός από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.

Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους.

Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις