Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βούτσιτς: Προχωράει με γοργούς ρυθμούς η “μικρή Σέγκεν” των Βαλκανίων!

Βούτσιτς: Προχωράει με γοργούς ρυθμούς η “μικρή Σέγκεν” των Βαλκανίων!
photo Reuters

Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία είναι πολύ κοντά στη δημιουργία μιας “μικρής Σέγκεν” στα Βαλκάνια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μετά την δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής ανάμεσα σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία που πραγματοποιείται στην Οχρίδα.

Κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα συμφωνήθηκε η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των τριών αυτών χωρών, η επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα και η δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας.

Όπως δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες, ενώ για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών.

Στο τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι οι ηγεσίες σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σέγκεν», με στόχο να συμμετάσχουν και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις