Κόσμος

Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας: Δόθηκε στην Αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023, ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος, που αποτελεί την τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερα από 200 χρόνια, επιτρέποντάς της να καταδείξει πώς και γιατί έχουν αλλάξει οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης.

Η βραβευμένη με το βραβείο οικονομικών επιστημών του 2023, Claudia Goldin, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Η Claudia Goldin έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U.

Η συμμετοχή των παντρεμένων γυναικών μειώθηκε με τη μετάβαση από την αγροτική στη βιομηχανική κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται με την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Goldin εξήγησε αυτό το μοτίβο ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικής αλλαγής και των εξελισσόμενων κοινωνικών προτύπων όσον αφορά τις ευθύνες των γυναικών για το σπίτι και την οικογένεια.

Παρά τον εκσυγχρονισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων γυναικών κατά τον 20ό αιώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το χάσμα των αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου.

 

Τα βραβεία Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στην Ιστορία

  • 54 βραβεία στις οικονομικές επιστήμες έχουν απονεμηθεί μεταξύ 1969 και 2022, σε συνολικά 92 άτομα.
  • 25 βραβεία οικονομικών επιστημών έχουν απονεμηθεί σε έναν μόνο βραβευθέντα.
  • 2 γυναίκες έχουν βραβευτεί μέχρι σήμερα με το βραβείο στις οικονομικές επιστήμες, η Elinor Ostrom το 2009 και η Esther Duflo το 2019.
  • Η Esther Duflo ήταν η νεότερη βραβευμένη στις οικονομικές επιστήμες – 46 ετών ήταν η ηλικία της όταν της απονεμήθηκε το βραβείο.
  • Ο γηραιότερος βραβευμένος στις οικονομικές επιστήμες ήταν ο Leonid Hurwicz, 90 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλαση στην Ουκρανία: 9 νεκροί σε Κίεβο και Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις – Στις φλόγες η Λαύρα των Σπηλαίων
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ουκρανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ορθόδοξη Εκκλησία
Επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree