Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βραζιλία: Αλλάζει υπουργούς Υγείας σαν τα πουκάμισα ο Μπολσονάρο – Νέος βαρύς απολογισμός

Μπολσονάρο Βραζιλία

Δεν έχει προηγούμενο η διαχείριση της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός στη Βραζιλία. Με τη χώρα να πενθεί καθημερινά πάνω από 1.000 νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, ο πρόεδρος της Ζαΐρ Μπολσονάρο όχι μόνο δεν πιστεύει αλλά αλλάζει και υπουργούς Υγείας σαν τα… πουκάμισα.

Αυτή τη φορά ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάσισε να καρατομήσει τον τρίτο υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι διώχνει τον στρατηγό (!) Εντουάρντο Παουέλο και τοποθετεί στη θέση του τον γιατρό Μαρσέλο Κεϊρόγκα.

Ο Κεϊρόγκα είναι ο τέταρτος υπουργός Υγείας που τοποθετεί εν μέσω πανδημίας ο Μπολσονάρο και ενώ η Βραζιλία είναι η χώρα που πλήττεται σφοδρότατα από τον κορονοϊό.

Click4more «Μαύρη» εβδομάδα για τη Βραζιλία: σχεδόν 13.000 νεκροί σε επτά μέρες

«Αποφάσισα απόψε (σ.σ. χθες Δευτέρα που το ανακοίνωσε) να ονομάσω τον Μαρσέλο Κεϊρόγκα υπουργό Υγείας, που θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Εντουάρντο Παζουέλο», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο. «Η μετάβαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «σε δύο ως τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Την πληροφορία ότι ο Μπολσονάρο ετοιμαζόταν να ονομάσει τον δρ. Κεϊρόγκα νέο υπουργό Υγείας είχε μεταδώσει νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, καθώς ο στρατηγός Παζουέλο δεχόταν έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς του, ειδικά ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο.

Λίγο πριν τον διώξει ο Μπολσονάρο, ο Εντουάρντο Παζουέλο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) για να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία συνεχίζει να κινείται με πολύ αργό ρυθμό.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαπραγματεύεται επίσης με τη Moderna την προμήθεια 13 εκατ. δόσεων του δικού της εμβολίου για τον νέο κορονοϊό. Η Βραζιλία έχει παραγγείλει συνολικά 562 εκατ. δόσεις εμβολίων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για φέτος.

Η εκστρατεία εμβολιασμού άργησε να αρχίσει και ξεκίνησε στα μέσα του Ιανουαρίου, με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, ενώ συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω έντονων επικρίσεων.

Κατά το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο (πρώην πια) υπουργός μόλις 13,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχουν παραδοθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Βραζιλία: Μακραίνει χωρίς τέλος η μακάβρια λίστα

Και ενώ ο Μπολσονάρο αλλάζει συνεχώς υπουργούς Υγείας, ο κορονοϊός «τρέχει» στη Βραζιλία και η «μαύρη» λίστα με τους νεκρούς από covid-19 μεγαλώνει κάθε μέρα.

Το τελευταίο 24ωρο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 1.015 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 36.239 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 279.286 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι άνθρωποι που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν είναι 11.519.609.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις