Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βραζιλία: Δύο αστυνομικοί εκτέλεσαν την μαύρη πολιτικό Μαριέλε Φράνκο – Το σχεδίαζαν 3 μήνες!

Βραζιλία: Δύο αστυνομικοί εκτέλεσαν την μαύρη πολιτικό Μαριέλε Φράνκο – Το σχεδίαζαν 3 μήνες!

Δύο αστυνομικοί φέρεται πως εμπλέκονται στη δολοφονία ,της Βραζιλιάνας μαύρης πολιτικού και ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο τον Μάρτιο του 2018.

Ο στρατονόμος εν αποστρατεία Ρόνι Λέσα, που φέρεται να είναι αυτός που πυροβόλησε εναντίον της δημοτικού συμβούλου του Ρίο και του οδηγού της Άντερσον Γκόμες στις 14 Μαρτίου 2018, συνελήφθη τα ξημερώματα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ο Έλσιο Βιέιρα ντε Κεϊρός, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία και φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο το οποίο παρακολουθούσε αυτό της Φράνκο τη νύκτα της δολοφονίας, επίσης συνελήφθη στο σπίτι του.

«Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα, βάσει διάφορων στοιχείων, ότι ο Λέσα είναι ο δράστης του εγκλήματος (…) και των πυροβολισμών (…) με τη συμμετοχή του Έλσιο ο οποίος οδηγούσε (το όχημα) που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση», ανέφερε η εισαγγελία του Ρίο σε ανακοίνωσή της.

Μαχήτρια κατά του ρατσισμού

Η Μαριέλε Φράνκο, δημοτική σύμβουλος του Ρίο για το Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας (PSOL), είχε γεννηθεί στη φαβέλα Μαρέ και εμπλεκόταν ενεργά στη μάχη κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Γκόμες το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2018 σε ηλικία 38 ετών.

Η δολοφονία της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του εισαγγελέα αρμόδιου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η δολοφονία της Φράνκο είχε σχεδιαστεί προσεκτικά επί τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ είχε δεσμευθεί να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα. Όμως αυτή καθυστέρησε ένα χρόνο, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των ανθρωποκτονιών παραμένουν χωρίς τιμωρία, και ενώ οι υποστηρικτές της Μαριέλε εξακολουθούσαν να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία της την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες πολλές διαδηλώσεις σε όλη τη Βραζιλία. Στο καρναβάλι του Ρίο στις αρχές Μαρτίου μία από της διάσημες σχολές σάμπα απέτισε φόρο τιμής στη Μαριέλε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις