Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Βραζιλία: Η Αστυνομία ζητά τη δίωξη του Μπολσονάρο για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Βραζιλία: Η Αστυνομία ζητά τη δίωξη του Μπολσονάρο για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Αστυνομία της Βραζιλίας εισηγήθηκε σήμερα να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού για κορονοϊό.

Η έκθεση της έρευνας της αστυνομίας της Βραζιλίας υποβλήθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Μπολσονάρο ή όχι.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο Μπολσονάρο και άλλα 8 πρόσωπα εμπλέκονται στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, με στόχο «να αποκτήσουν πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την παράκαμψη των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2021-Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση των 231 σελίδων.

Ο Μπολσονάρο ταξίδεψε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο ημέρες προτού λήξει η θητεία του και πριν από την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, από τον οποίο ηττήθηκε στις εκλογές.

Η κόρη του Μπολσονάρο, ο πρώην στενός συνεργάτης του Μάουρο Σιντ, άλλοι σύμβουλοι και ένας βουλευτής φέρονται να επωφελήθηκαν από αυτήν την απάτη.

Η αστυνομία ζητά την άσκηση δίωξης για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την εισαγωγή ψευδών δεδομένων στο δημόσιο σύστημα.

«Πρόκειται για πολιτική δίωξη»

Ο Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, ο δικηγόρος του Μπολσονάρο, κατήγγειλε αυτήν την «πολιτική δίωξη», όπως την χαρακτήρισε. Υποστήριξε ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος, ο 68χρονος Μπολσονάρο δεν ήταν υποχρεωμένος να επιδείξει κανένα πιστοποιητικό όταν επρόκειτο να ταξιδέψει. Ο πρώην πρόεδρος είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο στην ομοσπονδιακή αστυνομία, στην Μπραζίλια, για την υπόθεση αυτή και το σπίτι του ερευνήθηκε. Τότε, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι οι αρχές προσπαθούσαν να «κατασκευάσουν» μια υπόθεση σε βάρος του.

Σε μια παράλληλη έρευνα, η ελεγκτική υπηρεσία της Βραζιλίας κατέληξε τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μπολσονάρο ήταν «πλαστό» καθώς διαπιστώθηκαν «ασυνέπειες» μεταξύ των φακέλων του υπουργείου Υγείας και άλλων επίσημων οργανισμών. Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να διαπιστωθεί εάν ομοσπονδιακοί υπάλληλοι εμπλέκονταν στην πλαστογραφία. Ωστόσο, η υπηρεσία συνέστησε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, επειδή δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις» ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι αφού μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και θα μπορούσε να εισαγάγει τα πλαστά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του (2019-22) ο Μπολσονάρο δεν σταμάτησε ποτέ να επικρίνει τα εμβόλια για τον κορονοϊόμ διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν σκόπευε να εμβολιαστεί κατά του ιού που στοίχισε τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους στη Βραζιλία. Παραδέχτηκε επίσης στη συνέχεια ότι δεν ήταν εμβολιασμένος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις