weather-icon °C AΘΗΝΑ

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο είναι ο Ντουτέρτε της Λατινικής Αμερικής

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο είναι ο Ντουτέρτε της Λατινικής Αμερικής

Ο Μπολσονάρο είπε επίσης ότι η εκλογή του στην προεδρία, τον περασμένο Οκτώβριο, «απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα». Ο Ζαϊρ Μπολσονάρο ορκίστηκε πρόεδρος με όλες τις τιμές, και επιβαίνοντας σε μια Ρολς Ρόις αντίκα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του. Και η Βραζιλία μπήκε επίσημα στην λίστα των χωρών όπως οι Φιλιππίνες που ένας ακραίος παίρνει το τιμόνι της χώρας.

Ο 63χρονος πρώην στρατιωτικός είπε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία αλλά δεν θα επιτρέψει στις «καταστροφικές ιδεολογίες» να διχάσουν τους Βραζιλιάνους. Πρόσθεσε ότι υπό τη διακυβέρνησή του οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή, μέσω της αξιοκρατίας.

Αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητές του, παραδέχτηκε ότι σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνησή του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέματα της οικονομίας. Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει «τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς», δεσμευόμενος ότι «θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα».

«Έχουμε να ανοικοδομήσουμε ένα μεγάλο έθνος», τόνισε, υποσχόμενος ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο Μπολσονάρο τους ζήτησε να τον βοηθήσουν «για να απελευθερώσει οριστικά το έθνος από τον ζυγό της διαφθοράς, του εγκλήματος, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής υποταγής» ενώ υποσχέθηκε ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία.

Για να μην ξεχνιόμαστε

Ο Μπολσονάρο εξελέγη στην Προεδρία της Βραζιλίας κάνοντας δηλώσεις… μαργαριτάρια για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους μαύρους.

“Δεν θα σε βίαζα ποτέ γιατί δεν το αξίζεις”, δήλωσε το 2003 απευθυνόμενος στην βουλευτή Μαρία ντο Ροσάριο στο κοινοβούλιο.

Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων. Και ο λαός επίσης“, είπε το 1999 σε τηλεοπτική συνέντευξη.

“Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες“, είπε το 2016 και πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

“Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι’αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή“, δήλωσε το 2011 σε συνέντευξή του σε περιοδικό.

“Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω“, δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του.

“Δεν κάνουν τίποτα. Πιστεύω ότι δεν είναι καλοί ούτε για αναπαραγωγή”, είπε το 2017 έπειτα από επίσκεψή του σε χωριό αφροβραζιλιάνων.

Δεν κινδυνεύω, γιατί τα παιδιά μου έχουν πολύ καλή μόρφωση“, είχε επίσης πει το 2011 σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν ένας γιος του ερωτευόταν μια μαύρη.

“Περίπου 30.000 διεφθαρμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πυροβοληθεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο”, είπε σε συνέντευξή του το 1999.

“Ο Θεός πάνω από όλα. Δεν τα πιστεύω αυτά για ένα κοσμικό κράτος. Το κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι αντίθετη σε αυτό μπορεί να φύγει”, δήλωσε επίσης το 2017 σε σύνοδο.

Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους“, είπε το 2014 σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.

“Αν αυτοί (οι αριστεροί ψηφοφόροι) θέλουν να μείνουν εδώ, θα πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας”, είπε επίσης τον Οκτώβριο του 2018.

#TAGS MM