Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο σπάει τη σιωπή του για την ήττα στις εκλογές – «Πονάει η ψυχή μου»

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο σπάει τη σιωπή του για την ήττα στις εκλογές – «Πονάει η ψυχή μου»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, έσπασετη σιωπή του για πρώτη φορά μετά την ήττα του στις εκλογές από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο Μπολσονάρο μίλησε σε υποστηρικτές του και εκδήλωσε τα συναισθήματά του, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στις ένοπλες δυνάμεις για τις οποίες οι οπαδοί του λένε ότι πρέπει να κάνουν πραξικόπημα.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρομίλησε χθες (9.12.2022) Παρασκευή για πρώτη φορά μετά την ήττα του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 30ης Οκτωβρίου στην Βραζιλία, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που ζητούν στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποτραπεί η ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου από τον εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλία δήλωσε ότι έμεινε σιωπηλός για σχεδόν 40 μέρες και πρόσθεσε: «Με πονάει η ψυχή μου. Αυτός που αποφασίζει πού πάω είσαστε εσείς. Αυτός που αποφασίζει ποιο δρόμο ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις είσαστε εσείς», σημείωσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που βρίσκονταν στις πύλες της προεδρικής κατοικίας.

Δεν υιοθέτησε το αίτημα για πραξικόπημα

Στα διφορούμενα αυτά σχόλιά του, ο Μπολσονάρο δεν υιοθέτησε το αίτημά τους για στρατιωτική επέμβαση, αλλά είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα σεβαστούν το Σύνταγμα της Βραζιλίας. Ο Μπολσονάρο δεν έχει αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου και η σιωπή του έχει ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έξω από βάσεις του στρατού. Η νίκη του Λούλα επί του Μπολσονάρο με οριακή διαφορά θα πιστοποιηθεί από την Εθνική Εκλογική Αρχή της Βραζιλίας τη Δευτέρα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι το προπύργιο της Βραζιλίας για την αποτροπή του σοσιαλισμού στη χώρα, σημειώνοντας ότι «τποτα δεν χάνεται» και ότι ο σκοπός τους θα υπερισχύσει μια μέρα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενωμένες. Οφείλουν πίστη στον λαό μας και σεβασμό στο Σύνταγμα, και είναι υπεύθυνες για την ελευθερία μας. Σε αντίθεση με άλλους, εμείς θα νικήσουμε», υπογράμμισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις