Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο θα μιλήσει για τις εκλογές – Άγνωστο αν θα παραδεχτεί την ήττα του

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο θα μιλήσει για τις εκλογές – Άγνωστο αν θα παραδεχτεί την ήττα του

Για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αναμένεται να μιλήσει ο Ζαϊρ Μπολσονάρο σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου των Προοδευτικών, ενός κόμματος φίλα προσκείμενου στον απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας.

16 ώρες μετά από την ήττα του Ζαϊρ Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έχει ακόμη πει ούτε μια λέξη δημοσίως, πόσο δε μάλλον να παραδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

«Καταρχάς, θέλουν από αυτόν να διαβάσει ένα κείμενο, αλλά η μορφή δεν έχει ακόμη καθοριστεί», είπε ο Κλαούντιο Καχάδο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπολσονάρο θα παραδεχτεί δημόσια την ήττα του.

Λίγοι έχουν δει τον απερχόμενο πρόεδρο από χθες το βράδυ και ο ίδιος έχει τηρήσει απόλυτη σιωπή – μια ασυνήθιστη στάση για έναν ομιλητικό ηγέτη που του αρέσει να μιλά σε ζωντανή μετάδοση και να κάνει συνεχώς αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το πολιτικό του πρότυπο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ασυνήθιστη σιωπή του έχει εγείρει ανησυχίες ότι σχεδιάζει να αμφισβητήσει την οριακή νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στον δεύτερο γύρο των βραζιλιάνικων προεδρικών εκλογών.

Οι Βραζιλιάνοι αναρωτιούνται αν σχεδιάζει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή αν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα ψέματα τέλειωσαν, όλα έχουν καθοριστεί και θα πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του.

Ενώ η σιωπή του Μπολσονάρο κάνει πολλούς Βραζιλιάνους να ανησυχούν ότι μπορεί να μην παραδεχτεί την ήττα του, διεθνείς παρατηρητές και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας θα επικρατήσουν.

Ο χρόνος τελειώνει για να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες, πολιτικοί σύμμαχοι και υψηλού προφίλ υποστηρικτές έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα. Ο Μπολσονάρο δεν έχει ακόμη καλέσει τον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ένα ανώτερο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του απερχόμενου προέδρου είπε ότι ο Μπολσονάρου πήγε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο χωρίς συνοδεία, δεν είχε συναντήσεις, ούτε δεχόταν τηλεφωνήματα ακόμη και από τους στενότερους συνεργάτες του.

Οι τρεις γιοι του, που είναι πολύ δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηρούν επίσης… σιγή ασυρμάτου και δεν ανήρτησαν τίποτα από τότε που η εκλογική αρχή της Βραζιλίας κήρυξε τον Λούλα νικητή.

Ένας ιστότοπος με σατιρικό περιεχόμενο, ο O Sensacionalista, αστειεύτηκε ότι το πρώτο επίτευγμα του Λούλα ήταν ότι κατάφερε να σωπάσει τον Μπολσονάρο για 16 ώρες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις