Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Βραζιλία: Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο παραδέχτηκε ότι «έκανε κάποια λάθη» όσο ήταν πρόεδρος

Βραζιλία: Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο παραδέχτηκε ότι «έκανε κάποια λάθη» όσο ήταν πρόεδρος

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο παραδέχθηκε πως διέπραξε κάποια λάθη όσο ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στις ΗΠΑ.

«Όλοι κάνουμε κάποια λάθη  συμπεριλαμβανομένων μελών της εκάστοτε κυβέρνησης» είπε ο Μπολσονάρο, λέγοντας ακόμα πως κατά τη διάρκεια της θητεία του στην προεδρία της Βραζιλίας «όλες οι μέρες ήταν Δευτέρες».

Ο πρώην αρχηγός του κράτους έφυγε από τη Βραζιλία την 30ή Δεκεμβρίου, δύο ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία ο Λούλα ντα Σίλβα.

Στο βίντεο υποστηρικτές του τον συμβουλεύουν να μην επιστρέψει στη Βραζιλία, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο τον συμπεριέλαβε πρόσφατα στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων διενεργεί έρευνα για τον ρόλο τους την έφοδο στις έδρες των τριών εξουσιών —δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής— στην Μπραζίλια την 8η Ιανουαρίου.

Χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρο εισέβαλαν στα κτίρια μια εβδομάδα αφού ανέλαβε ο Λούλα την προεδρία στις έδρες της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μπολσονάρο υποστήριξε πως καταδικάζει τα όσα έγιναν, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα» τα επεισόδια.

Υλικοτεχνική υποδομή, έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας και επίπλωση ήταν μέρος της δημόσιας περιουσίας η οποία καταστράφηκε στις ταραχές.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση από τις αρχές για την έφοδο της 8ης Ιανουαρίου, που η κυβέρνηση Λούλα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πρωτοχρονιά, χαρακτηρίζει «τρομοκρατία».

Ο Μπολσονάρο – που ήταν απομονωμένος και μάλλον σιωπηλός τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του –  καταδίκασε τις καταστροφές μερικές ώρες αργότερα κι αρνήθηκε πως είχε την παραμικρή εμπλοκή στην επίθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις