Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βραζιλία: Ονειρεύεται νέα χούντα ο βουλευτής γιος του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ονειρεύεται νέα χούντα ο βουλευτής γιος του Μπολσονάρο

Για… επιστροφή της δικτατορίας της περιόδου 1964-1985 έκανε λόγο ο γιος του Μπολσονάρο, προκαλώντας σάλο στην Βραζιλία.

Σε συνέντευξή του σε κανάλι του YouTube ο 35χρονος βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρο εκτίμησε ότι αν το κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει τη Χιλή επεκταθεί στη Βραζιλία, η απάντηση ίσως θα ήταν να επανέλθει σε ισχύ το διάταγμα νο5 (AI-5)με το οποίο το στρατιωτικό καθεστώς διέλυσε το Κογκρέσο το 1969 και ανέστειλε τις συνταγματικές ελευθερίες.

Ο γιος του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο κατηγόρησε την Κούβα και τη Βενεζουέλα ότι ευθύνονται για το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών στη Λατινική Αμερική και το συνέδεσε με τα κινήματα των αριστερών γκερίλας τη δεκαετία του 1960.

«Θα έρθει κάποια στιγμή που η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο τέλος της δεκαετίας του 1960 στη Βραζιλία, όταν (τα αριστερά ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα) καταλάμβαναν αεροπλάνα, εκτελούσαν, κρατούσαν ομήρους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως πρόξενους και πρεσβευτές, εκτελούσαν αστυνομικούς, στρατιωτικούς», δήλωσε ο Εντουάρντο Μπολσονάρο.

«Αν η αριστερά ριζοσπαστικοποιηθεί σε αυτό τον βαθμό, θα χρειαστεί να απαντήσουμε. Η απάντηση αυτή ίσως να είναι ένα νέο AI-5, ίσως να είναι ένα νομοσχέδιο που θα εγκριθεί με δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του νεαρού Μπολσονάρο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων της κυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρο. Στην συνέχεια ο Εντουάρντο προσπάθησε να πάρει πίσω τα όσα είπε λέγοντας ότι παρερμηνεύθηκαν.

Ο πρόεδρος πήρε αποστάσεις

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, αν και συχνά εξυμνεί τη στρατιωτική δικτατορία, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του γιου του. «Λυπούμαστε για αυτή την πληροφορία, η οποία εν μέρει είναι ψευδής, όμως ο γιος μου είναι έτοιμος να ζητήσει συγγνώμη, γνωρίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν», εξήγησε ο ακροδεξιός πρόεδρος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Band.

Στη συνέχεια ο Εντουάρντο Μπολσονάρο υιοθέτησε αντίστοιχη στάση μιλώντας στο ίδιο μέσο: «Ζητώ συγγνώμη από όποιον κατάλαβε ότι εξετάζω την επιστροφή του AI-5 ή ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το ενδεχόμενο είναι λανθασμένη ερμηνεία αυτού που είπα. Αναφέρθηκα απλώς στο AI-5, δεν είπα ότι θα επανέλθει σε ισχύ».

Σε βίντεο που είχε αναρτηθεί πέρυσι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Εντουάρντο Μπολσονάρο είχε δηλώσει ότι «αρκεί ένας στρατιώτης και ένας δεκανέας για να κλείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο».

Οι τρεις γιοι του Ζαΐχ Μπολσονάρο είναι πολιτικοί και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην άσκηση πολιτικής, αν και δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις