Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βραζιλία: Τρόμος από κατάρρευση φράγματος! 7 νεκροί, πάνω από 150 αγνοούνται – video

Βραζιλία: Τρόμος από κατάρρευση φράγματος! 7 νεκροί, πάνω από 150 αγνοούνται – video
photo Reuters

Η κατάρρευση ενός φράγματος στη Βραζιλία έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων ενώ ακόμη 150 άτομα αγνοούνται, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί σύμφωνα με τις αρχές.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Χομέου Ζέμα, κυβερνήτης της Πολιτείας Μίνας Ζεράις στη Βραζιλία ο οποίος τόνισε πως “αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να διασώσουν τυχόν επιζήσαντες, αλλά γνωρίζουμε ότι από τώρα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες» και πιθανότατα στο εξής «δεν θα βρούμε παρά μόνο πτώματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Έχουν ανασυρθεί επτά πτώματα ενώ 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη», ανέφεραν οι αρχές στην Πολιτεία στη νοτιοανατολική Βραζιλίας σε ανακοίνωσή τους. Ένας προηγούμενος απολογισμός της πυροσβεστικής έκανε λόγο για 200 αγνοούμενους.

Οι τοπικές αρχές στη Βραζιλία διευκρίνισαν ότι 270 από τους 427 ανθρώπους που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης-κολοσσού των μεταλλείων Vale όταν σημειώθηκε η καταστροφή βρέθηκαν ζωντανοί.

Η θραύση του φράγματος έγινε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

Μια αληθινή παλίρροια καστανόχρωμης λάσπης με γκρίζες ανταύγειες κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια, ανέφερε πως είδε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο.

«Στην πλειονότητά τους, οι πληγέντες είναι εργαζόμενοί μας», τόνισε ο Φάμπιο Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι υψηλός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βάλε ανέφερε πως το καφεστιατόριο του μεταλλείου, που ήταν γεμάτο κόσμο καθώς η καταστροφή χτύπησε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, καταβροχθίστηκε από τη λάσπη.

Οι συνέπειες της καταστροφής για το περιβάλλον «θα είναι μικρότερες από ό,τι το 2015, αλλά η ανθρώπινη τραγωδία πολύ πιο μεγάλη», τόνισε ο Σβάρτσμαν, η εταιρεία του οποίου είχε επίσης εμπλακεί στο δράμα που είχε εκτυλιχθεί πριν από τρία χρόνια και δύο μήνες.

Η μετοχή της Βάλε υποχώρησε κατά 8% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία, ενώ νωρίτερα, μόλις έγινε γνωστό το νέο δυστύχημα, έπεφτε ακόμη και κατά 11%.

Στην Μπρουματζίνιου, πολλοί συγγενείς εργαζομένων στο μεταλλείο περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι αρχές δεν τους ενημέρωναν.

«Δεν θέλουν να πουν τίποτα! Είναι οι γιοι μας, οι άντρες μας, και κανένας δεν μας λέει τίποτα. Ο ανιψιός μου, πέντε χρονών, με ρωτάει αν ο μπαμπάς του πέθανε. Τι να του πω;», αναρωτήθηκε η Ολίβια Χίους.

Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση της Μίνας Ζεράις στη Βραζιλία , επιχειρούν περίπου 100 πυροσβέστες, ενώ έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ελικόπτερα. Ένα από αυτά εικονίζεται σε ένα δραματικό βίντεο καθώς ανυψώνει μια γυναίκα, που είναι εμφανώς τραυματισμένη.

Ο νέος πρόεδρος στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Πολιτεία σήμερα και θα επιθεωρήσει από αέρος την πληγείσα περιοχή το πρωί.

«Θα διαπιστώσουμε τις ζημιές για να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αμβλύνουμε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα», είπε ο αρχηγός του Κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από το φράγμα, ο χώρος του Ινιοτσίμ, του μεγαλύτερου υπαίθριου μουσείου στον κόσμο με πολλά αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, εκκενώθηκε «προληπτικά». Το μουσείο, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Βραζιλία, με τον βοτανικό του κήπο και πολυάριθμα εκθέματα σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει περίπου 35.000 επισκέπτες κάθε μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις