Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Βράζουν» από κορονοϊό τα Βαλκάνια – Πάνω από 800 ημερήσια κρούσματα σε Αλβανία και Βουλγαρία

«Βράζουν» από κορονοϊό τα Βαλκάνια – Πάνω από 800 ημερήσια κρούσματα σε Αλβανία και Βουλγαρία

Τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα. 

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 865 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ άλλοι 13 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 1.393 νεκρούς επί συνόλου 78.992 μολύνσεων. Στον αντίποδα, έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν 47.922 άνθρωποι.

Η υφυπουργός Υγείας Μίρα Ρακατσόλι, η οποία είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής ειδικών που έχει επιφορτιστεί να συμβουλεύει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων, των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν πλέον υψηλό το επίπεδο επιπολασμού του ιού στη χώρα (έχει φθάσει τα 209 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), κάτι που αποδίδουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών του τέλους της χρονιάς και στην χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η Ναγιάντα Κόμο, επικεφαλής νοσοκομείου λοιμωδών νόσων, τόνισε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ανήκουν κατά πλειονότητα στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 50 και των 60 ετών. Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης νεαροί ασθενείς που παρουσιάζουν βαριές μορφές της COVID-19.

Χθες η επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να παρατείνει επ’ αόριστον την αναστολή των εμπορικών πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή και θεωρείται πιο μολυσματικό και πιο θανάσιμο.

832 κρούσματα και στην Βουλγαρία

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 832 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τις 219.580.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 97 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 9.142 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.850 ασθενείς, οι 265 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με φοβερές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό συνολικά 9.527 μέλη του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις