Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βρετανία: Αναβολή του Brexit αποφάσισαν οι βουλευτές! Βάζει “πάγο” η Κομισιόν

Βρετανία: Αναβολή του Brexit αποφάσισαν οι βουλευτές! Βάζει “πάγο” η Κομισιόν

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει την αναβολή του Brexit, όπως και μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο η Κομισιόν τονίζει πως μια αναβολή θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, οι βουλευτές αποφάσισαν την αναβολή του, με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά.

Η πρόταση προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως την 20η Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της Τερέζας Μέι, την οποία έχουν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.

Στην περίπτωση εκ νέου απόρριψης, η αναβολή θα υπερβεί την 30η Ιουνίου και θα προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Η βρετανική στερλίνα συνεχίζει να καταγράφει πτωτικές τάσεις μετά την ψηφοφορία υπέρ της αναβολής του Brexit.

“Πάγος” από την Κομισιόν

Ωστόσο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

“Όχι” σε νέο δημοψήφισμα

Βάσει των αποτελεσμάτων, 334 βουλευτές καταψήφισαν την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, ενώ 85 την υπερψήφισαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις