Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Απελαύνονται 23 Ρώσοι διπλωμάτες – Μέι: Η Ρωσία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Σκριπάλ

Μέι Βρετανία Ρωσία κατάσκοπος Σκριπάλ
Φωτογραφία Reuters

– Διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του
– Η Μόσχα τον δηλητηρίασε είπε από το βήμα της βρετανικής Βουλής η Τερέζα Μέι
– Η απέλαση των 23 διπλωματών είναι η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια! Τους έδωσαν προθεσμία μια εβδομάδα!
– “Πόρτα” στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών: Απέσυρε την πρόσκληση να επισκεφτεί το Λονδίνο ο Σεργκέι Λαβρόφ
– Κανένας υπουργός ή μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν θα πάει στη Ρωσία για το Μουντιάλ!

Διπλωματικό πόλεμο στη Ρωσία κήρυξε η Βρετανία! Αιτία η απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ. Ο Ρώσος, πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν από νευροπαραλητικό αέριο και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Από το βήμα της βρετανικής Βουλής, η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στη Βρετανία.

Και όχι μόνο αυτό: ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι διπλωματικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο και αποσύρεται η πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί τη χώρα!

Μέι: Έχετε μια εβδομάδα να φύγετε από τη Βρετανία!

Η Τερέζα Μέι έδωσε τελεσίγραφο στους 23 Ρώσους διπλωμάτες που αποφάσισε η Βρετανία να απελάσει: έχουν μια εβδομάδα διορία να φύγουν από τη χώρα!

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν» είπε μιλώντας στη βρετανική Βουλή.

Είναι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια. Η Μέι είπε πως θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε επίσης.

Η Ρωσία δεν έδωσε εξηγήσεις

Η Μέι είχε ζητήσει από χθες εξηγήσεις από τη Ρωσία. Εξηγήσεις για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε απαιτήσει μία απάντηση από τη Μόσχα: αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή αν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της ουσίας. Όμως η Ρωσία δεν έδωσε καμία εξήγηση. Αντίθετα, όπως είπε η Μέι, αντιμετώπισαν τη χρήση νευροπαραλητικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος «με σαρκασμό και περιφρόνηση».

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι η Ρωσία είναι ένοχη για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι. Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε η Μέι.

Η Τερέζα Μέι επιτέθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Είπε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε  στον διπλωματικό τομέα. Η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ, τόνισε.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μποϋκοτάζ στο Μουντιάλ!

Εκτός από τη διακοπή των διμερών σχέσεων η Μέι ανακοίνωσε και κάτι ακόμα: την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι. Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί στο Μουντιάλ!

Ρωσία: Να περιμένετε αντίμετρα!

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις