Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Βρετανία – δημοσκόπηση: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε μοναρχία, βασιλιά Κάρολο – Επιθυμούν κατάργηση του θεσμού

Βρετανία – δημοσκόπηση: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη σε μοναρχία, βασιλιά Κάρολο – Επιθυμούν κατάργηση του θεσμού

Στη Βρετανία ο βασιλιάς Κάρολος μπορεί να ετοιμάζεται για την επίσημη στέψη του στις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, αλλά η… τύχη του δεν δουλεύει όπως λέει μια παροιμία, καθώς το… γκελ που έχει ο μονάρχης στους νέους όχι μόνο δεν… δουλεύει, αλλά οι νεαροί πολίτες της χώρας δεν δείχνουν να τον εκτιμούν, ενώ επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό την κατάργηση του θεσμού, όπως φάνηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση έδειξε μεν ότι πλειοψηφία των Βρετανών εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του θεσμού της μοναρχίας, αλλά οι πιο νέοι θέλουν εκλεγμένη από το λαό κεφαλή κράτους, ενώ τον βασιλιά Κάρολο δεν δείχνουν να τον έχουν σε εκτίμηση.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός η εν λόγω δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα μέσα Απριλίου, τρεις εβδομάδες πριν από την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου. Την δημοσκόπηση διενέργησε η YouGov σε δείγμα 4.592 ενηλίκων για λογαριασμό της εκπομπής Panorama του BBC και δείχνει πως το 58% θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η μοναρχία, αλλά το 26% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να κάνει στροφή προς αβασίλευτη δημοκρατία.

Στις πιο μεγάλες ηλικίες η στήριξη προς τη μοναρχία είναι ευρύτερη, π.χ. στο 78% για τους 65 ετών και πάνω και στο 67% στους ηλικίας 50-64 ετών.

Κατάργηση του θεσμού θέλει το 32% των νέων

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών όμως, η δημοσκόπηση οι απόψεις περί μοναρχίας είναι διαφορετικές, καθώς το 38% των νεαρών Βρετανών θέλει κατάργηση του θεσμού, έναντι ποσοστού 32%. Το 30% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

Στο ερώτημα αν η μοναρχία έχει πετύχει μια καλή ισορροπία στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού, οι περισσότεροι ερωτηθέντες απαντούν καταφατικά (44%).

Το 30% θεωρεί πως ο θεσμός δεν έχει κάνει αρκετά για να απαλλαγεί από νοοτροπίες του παρελθόντος, ενώ αντιθέτως το 10% απαντά πως οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι υπερβολικές.

Κόλαφος για βασιλιά Κάρολο

Κόλαφος ήταν η δημοσκόπηση για τον βασιλιά Κάρολο της Βρετανίας. Το 45% απάντησε πως ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει επαφή με τις εμπειρίες του βρετανικού λαού, έναντι ποσοστού 36% που τον θεωρεί άνθρωπο με γνώση της καθημερινότητας.

Στο ερώτημα περί «προβλήματος» στη βασιλική οικογένεια με θέματα ρατσισμού και διαφορετικότητας, που περιλαμβάνεται σε παρόμοια ερωτηματολόγια μετά από τις καταγγελίες της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι, το 46% απάντησε πως δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα, έναντι ποσοστού 32%.

Επίσης, το 54% θεωρεί ότι στην αναλογία προσφοράς προς τη χώρα – έναντι των χρημάτων που λαμβάνει από το κράτος, η βασιλική οικογένεια αποφέρει κέρδος για τη Βρετανία. Την αντίθετη γνώμη διατυπώνει το 32%.

Το τελευταίο ερώτημα αφορά το πόσο πολύ ενδιαφέρει τους πολίτες η βασιλική οικογένεια.

Πολύ ή αρκετό ενδιαφέρουν επιδεικνύει το 42%, έναντι ποσοστού 58% που δεν ενδιαφέρεται καθόλου ή ενδιαφέρεται μόνο λίγο.

Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη βασιλική οικογένεια είναι μεγαλύτερο μέχρι και την ηλικιακή ομάδα 50-64.

Τo 70% των ερωτηθέντων νεαρής ηλικίας (18-35) δηλώνει επίσης ότι «δεν ενδιαφέρονται» για τη βασιλική οικογένεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις