Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: «Εξαιρετικά πιθανή μια τρομοκρατική ενέργεια» – Αύξησαν το επίπεδο συναγερμού

κορονοϊός Βρετανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Την ώρα που η συγκλονιστική έκρηξη ενός ταξί στο Λίβερπουλ, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, χαρακτηρίστηκε και επίσημα «τρομοκρατική» πράξη, στην Βρετανία ηχεί συναγερμός.

Κι αυτό καθώς το επίπεδο του κινδύνου για μια τρομοκρατική απειλή στην Βρετανία αυξήθηκε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ενιαίο Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που πήρε την απόφαση, εκτιμά ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ως τώρα θεωρείτο απλώς «πιθανή».

Πρόκειται για την τέταρτη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες συναγερμού του συστήματος που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές αρχές.

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Priti Patel, επιβεβαίωσε σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ την παραπάνω εξέλιξη, καθώς έχουν σημειωθεί δύο επιθέσεις μόνο σε διάστημα ενός μήνα.

«Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Κι αυτός είναι επειδή είδαμε το δεύτερο περιστατικό σε ένα μήνα, είπε συγκεκριμένα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε μια έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αφού πρώτα εξέφρασε την φρίκη του για την επίθεση.

Δείτε την στιγμή της έκρηξης στο Λίβερπουλ

https://twitter.com/LiverpooleLAD/status/1460202549735264268?s=20

Η έκρηξη στο ταξί σημειώθηκε όταν βρισκόταν έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στο Λίβερπουλ και βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο οδηγός του ταξί αντιλήφθηκε πως ο δράστης έφερε πάνω του εκρηκτικά και τον κλείδωσε στο αυτοκίνητο.

Ο οδηγός του ταξί είναι ο Ντέιβιντ Πέρι και στα social media πολλοί φίλοι και συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν «ήρωα». Ο 45χρονος, όπως αναφέρουν, αντιλήφθηκε πως ο πελάτης του έφερε εκρηκτικά, οδήγησε το όχημα σε ασφαλές σημείο και κλείδωσε τον επίδοξο τρομοκράτη στο αυτοκίνητο.

Ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας φέρεται να είχε ζητήσει από τον οδηγό του ταξί να τον πάει στον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της έκρηξης. Εκεί ήταν σε εξέλιξη τελετή για την Κυριακή Μνήμης, ως φόρος τιμής στους πεσόντες πολέμου, παρουσία βετεράνων πολέμου, αξιωματούχων και πλήθους κόσμου.

Με πληροφορίες από: Mirror / Daily Mail.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις