Κόσμος

Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερις Ρώσους μεγιστάνες του χάλυβα και της πετροχημικής βιομηχανίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ρώσους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χάλυβα και πετροχημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής χάλυβα Evraz.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ και ο Αλεξάντερ Φρολόφ, τους οποίους η Βρετανία περιγράφει ως γνωστούς συνεργάτες του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοφ εκτιμάται στα 4,1 δισεκατομμύρια λίρες (4,76 δισ. ευρώ) και του Φρολόφ στα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες (1,9 δισ.ευρώ). Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στοχοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στους τομείς των εξορύξεων, των μεταφορών και των κατασκευών.

Ο Φρολόφ είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Evraz, στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία επειδή δραστηριοποιείται σε τομείς «στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας».

«Σήμερα επιβάλλουμε κυρώσεις σε ακόμη τέσσερις ολιγάρχες που βασίζονται στον Πούτιν για τις θέσεις εξουσίας που έχουν και με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τη στρατιωτική του μηχανή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι.

«Στοχοποιώντας αυτά τα άτομα, αυξάνουμε την οικονομική πίεση στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία».

Οι κυρώσεις που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν απαγορεύσεις ταξιδιών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κυρώσεις στις μεταφορές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του.

Η βρετανική κυβέρνηση, της οποίας ηγήθηκαν φέτος τρεις πρωθυπουργοί, είναι συνεπής στη στάση της στο ζήτημα του πολέμου, έχοντας επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, του υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία θα είναι σταθερή και «τόσο ισχυρή όσο ποτέ υπό την πρωθυπουργία του».

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Αϊράτ Σαϊμίγιεφ, η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων εκτιμάται στα 902 εκατομμύρια λίρες(1.04 δισ.ευρώ) και στον Αλμπέρτ Σιγκαμπουτνίνοφ, η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων εκτιμάται στα 977 εκατομμύρια λίρες (1,13 δισεκ. ευρώ).

Ο Σιγκαμπουτνίνοφ ήλεγχε περίπου το 96% της χημικής και πετροχημικής επεξεργασίας στην περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αργού πετρελαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Νέα γκάφα της απολυμένης εκπροσώπου του Λευκού Οίκου – Η φωτογραφία με τον Τραμπ και ο «εξαφανισμένος» χάρτης
Λίγο πριν απολυθεί, η Ζακαράια είχε υποπέσει και σε άλλη μία σοβαρή γκάφα, κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για τις υποδομές και τις τουαλέτες στην Κίνα
Η πιο βραχύβια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Katie Zacharia 8
Γαλλία: «Οι διαδηλωτές πυρπολούσαν μόνο καταστήματα Εβραίων σε δρόμο της Μασσαλίας», ισχυρίζεται δημοσιογράφος
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Πολ Αμάρ υποστηρίζει ότι ορισμένοι διαδηλωτές γνώριζαν εκ των προτέρων τις διευθύνσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων που ανήκαν σε Εβραίους
REUTERS 5
Αλβανία: Έσπασαν τα γραφεία του κόμματος του Ράμα στα Τίρανα – «Δεν αμφισβητείται η κυβέρνησή μου, αλλά η πορεία προς την ΕΕ»
Νέα επεισόδια με πέτρες, λοστούς, δακρυγόνα και αντλίες νερού στην έκτη ημέρα των κινητοποιήσεων - Στους 272 οι τραυματίες των πρώτων ημερών
Επεισόδια στα Τίρανα 21
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία – Ιστορικό λάθος αν πάρουν το μέρος του Πούτιν
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με απεσταλμένους του Τραμπ, με σκοπό τη διοργάνωση μίας νέας συνάντησης με στόχο την επίτευξη ειρήνης
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας