Κόσμος

Βρετανία: Ξανά στο νοσοκομείο ένα από τα θύματα δηλητηρίασης με Νόβιτσοκ

Στο νοσοκομείο με προβλήματα όρασης εισήχθη ξανά ο Τσάρλι Ρόουλι, ο Βρετανός που είχε νοσηλευθεί στις αρχές του καλοκαιριού στο Σάλσμπερι αφού μολύνθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Μου είπε μόνο ότι δεν μπορεί να δει, ότι η όρασή του έχει προβλήματα», δήλωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσάρλι, Μάθιου Ρόουλι, τον οποίο επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Guardian. «Δεν είμαι γιατρός, δεν μπορώ να πω», αν αυτή η νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο έχει σχέση με το Νόβιτσοκ, πρόσθεσε. «Αλλά είναι μια διαβολική σύμπτωση.»

Διευκρίνισε πως ο Τσάρλι Ρόουλι εισήχθη σε μονάδα «εντατικής φροντίδας». Το νοσοκομείο του Σάλσμπερι αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για μια προσωπική περίπτωση, διευκρίνισε όμως στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή για προβλήματα υγείας που συνδέονται με το Νόβιτσοκ.

Το χρονικό της δηλητηρίασης

Ο Τσάρλι Ρόουλι, 45 ετών, και η σύντροφός του Ντον Στέρτζες, 44 ετών, εισήχθησαν στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία) στις 30 Ιουνίου αφού μολύνθηκαν με Νόβιτσοκ. Είχαν κατεργαστεί ένα φιαλίδιο, το οποίο θεώρησαν ότι ήταν μπουκάλι με άρωμα, που περιείχε τον πολύ τοξικό παράγοντα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν αρχικά πως οι δύο ασθενείς είχαν πάρει κάποια ουσία ενδεχομένως μολυσμένη. Ο Τσάρλι Ρόουλι «παίρνει ναρκωτικά», είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμ Χόμπσον, ένας από τους φίλους τους.

Η Ντον Στέρτζες πέθανε στις 8 Ιουλίου, ενώ ο Τσάρλι Ρόουλι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου.

Το Νόβιτσοκ είναι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο εναντίον του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που ήταν εγκατεστημένος στο Σάλσμπερι, και της κόρης του Γιούλια, σε μια προσπάθεια δηλητηρίασης την οποία η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε «απόπειρα δολοφονίας». Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή, και στους Δυτικούς και ένα κύμα διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών. Στις 9 Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εμανουέλ Μακρόν: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία γιατί εκείνη δεν επιδιώκει την ειρήνη»
Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Λονδίνο τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για να μιλήσουν για θέματα του πόλεμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
μακρόν
Η Σουηδία «κυνηγάει» ρωσικά υποβρύχια «σχεδόν κάθε εβδομάδα» – Ψυχροπολεμικό κλίμα στα νερά της Βαλτικής
Το σουηδικό ναυτικό καταγράφει αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική και προετοιμάζεται για ακόμη πιο επιθετική παρουσία, μόλις ο πόλεμος στην Ουκρανία παγώσει
Ένα ρωσικό υποβρύχιο
ΗΠΑ: Ελεύθερος σκοπευτής της Ακτοφυλακής εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό – Εντυπωσιακό βίντεο από την επιχείρηση
Ένα θεαματικό βίντεο δείχνει ελικόπτερο της αμερικανικής ακτοφυλακής να πυροβολεί με απόλυτη ακρίβεια τις μηχανές ενός «go-fast» σκάφους που μετέφερε πάνω από 9 τόνους κοκαΐνης
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δείχνει τον ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί το σκάφος των λαθρεμπόρων
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί και 14 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταστήματα πώλησης αλκοόλ
Αστυνομία στη Νότια Αφρική