Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Βρετανία: Νέο φιάσκο του Royal Navy μπροστά στον υπουργό Άμυνας

Βρετανία: Νέο φιάσκο του Royal Navy μπροστά στον υπουργό Άμυνας
Reuters

«Ρεζίλι» το Royal Navy. Νέα αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Trident παρουσία του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, φέρνει στο φως η εφημερίδα «The Sun».

Σε απόλυτο φιάσκο κατέληξε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου τύπου Trident από υποβρύχιο του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας (Royal Navy).

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «The Sun», παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στο σύστημα πρόωσης του πυραύλου με αποτέλεσμα αυτό να καταπέσει κοντά στο σημείο εκτόξευσης.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 30 Ιανουαρίου 2024, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Vanguard της ομώνυμης κλάσης, είχε προγραμματισμένη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου τύπου Trident ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (της πολιτείας Φλόριντα) και μάλιστα υπό το βλέμμα όχι μόνο του υπουργού Άμυνας, Γκραντ Σαπς.

Το πλήρωμα του πυρηνικού υποβρυχίου ολοκλήρωσε επιτυχώς την διαδικασία προετοιμασίας και στη συνέχεια δόθηκε εντολή για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου τύπου Trident, ο οποίος ήταν οπλισμένος με εκπαιδευτικές πολεμικές κεφαλές, για να προσομοιάσει εικονικό πυρηνικό πλήγμα βάσει σεναρίου, ωστόσο οι ενισχυτές πρόωσης δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα ο βαλλιστικός πύραυλος 58 τόνων να καταπέσει κατακόρυφα στη θάλασσα, κοντά στο βρετανικό υποβρύχιο.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την «ανωμαλία» όπως την χαρακτήρισε, που συνέβη κατά την διάρκεια της άσκησης, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η πυρηνική αποτροπή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει «αποτελεσματική», όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Sun».

Αξίζει να σημειωθεί ότι διενεργείται ήδη έρευνα για τα αίτια του περιστατικού, που το Λονδίνο σχολίασε ως «μεμονωμένο συμβάν», ωστόσο παρόμοιο φιάσκο συνέβη και το 2016, όταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance έχασε την πορεία του.

πληροφορίες από OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις