Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φέρεται είπε για τον κορονοϊό «ας αφήσουμε κόσμο να πεθάνει»

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φέρεται είπε για τον κορονοϊό «ας αφήσουμε κόσμο να πεθάνει»
Φωτογραφία: Reuters

Σάλο έχει προκαλέσει ο Πάτρικ Βάλανς, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με όσα έγραψε στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο -τότε πρωθυπουργός- Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο. 

Σύμφωνα με όσα έγραφε ο Βάλανς στο ημερολόγιό του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς – σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον – του εκμυστηρεύτηκε ότι «ο Ρίσι (Σούνακ) θεωρεί πως είναι ΟΚ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει. Όλο αυτό υποδηλώνει έλλειμμα ηγεσίας».

Η αποκάλυψη ότι ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να προτιμούσε να πεθάνει κόσμος, από το να γίνει δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο, έγινε σήμερα, στο πλαίσιο έρευνας για τον τρόπο, με τον οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Εκπρόσωπος του Σούνακ είπε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα τοποθετηθεί συνολικά όταν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, «αντί να απαντήσει σε κάθε θέμα αποσπασματικά».

Η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους στη χώρα και προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Εκτιμάται πως η έρευνα δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2026. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πιάστηκε απροετοίμαστη και η αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση ήταν καθυστερημένη.

Η σημερινή αναφορά στον Σούνακ πλήττει την προσπάθεια του βρετανού πρωθυπουργού να παρουσιαστεί ως ηγέτης που έφερε αλλαγή στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά το χάος επί των ημερών του Μπόρις Τζόνσον, παρότι υπήρξε εκ των κορυφαίων υπουργών εκείνης της κυβέρνησης. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στον Σούνακ είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «Δρ Θάνατος» από επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, με αφορμή την πρωτοβουλία του «Eat Out to Help Out» (σ.σ. σε ελεύθερη απόδοση «Τρώμε Έξω για να Βοηθήσουμε») το καλοκαίρι του 2020, που επιδοτούσε γεύματα σε παμπ και εστιατόρια, την οποία επέκριναν οι επιστήμονες επειδή συνέβαλε στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις