Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ θέλει να απαγορεύσει εντελώς το τσιγάρο στις νεότερες γενιές

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ θέλει να απαγορεύσει εντελώς το τσιγάρο στις νεότερες γενιές
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, θέλει να απαγορεύσει εντελώς το τσιγάρο στις νεότερες γενιές, εμποδίζοντας την αγορά τους, μια κίνηση που θα μπορούσε να εισάγει ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά πλαίσια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν οι προτάσεις του Ρίσι Σούνακ νομοθετηθούν, τότε η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στις νεότερες ηλικίες. Άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα που εξετάζει αντίστοιχη κίνηση είναι η Δανία.

«Ποτέ δεν θα πωληθεί νομίμως τσιγάρο σε έναν νέο που είναι σήμερα 14 ετών», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στο συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ.

Βάσει του αντικαπνιστικού του σχεδίου, ο Ρίσι Σούνακ εξήγησε ότι η νόμιμη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα θα αυξάνεται ένα έτος κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι νεότεροι μπορεί να μεγαλώσουν «χωρίς τσιγάρο», βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της χώρας.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διάθεση των ατμιστών σε παιδιά.

Τα προτεινόμενα μέτρα μοιάζουν με αυτά που εισήχθηκαν στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, όταν έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη νόμιμη πώληση τσιγάρων σε νέους που γεννήθηκαν το 2009 και ύστερα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2027.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το κάπνισμα κοστίζει στις βρετανικές υπηρεσίες υγείας 17 δισ. λίρες τον χρόνο και οι θάνατοι λόγω καρκίνου μπορεί να μειωθούν κατά ένα τέταρτο εάν σταματήσουν να καπνίζουν ο πολίτες.

Ωστόσο, η πολιτική θα είναι επιζήμια για τις μελλοντικές πωλήσεις εταιριών που θεωρούν τη Βρετανία βασική τους αγορά, όπως η Japan Tobacco και η Imperial Brands.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις