Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βρετανία: Προχωρά η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό – Σχεδόν 12.000 ζωές έσωσαν τα εμβόλια

Βρετανία: Προχωρά η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό – Σχεδόν 12.000 ζωές έσωσαν τα εμβόλια
Φωτογραφία Reuters

Στην σταδιακή άρση των περιορισμών κατά του κορονοϊού προχωρά η Βρετανία, παρά την ανησυχία για την εμφάνιση της «ινδικής» μετάλλαξης. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε την Παρασκευή (14/5) ο ο υφυπουργός Υγείας, τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικά. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Ναντίμ Ζαχάουι, υπάρχει ανησυχία για την παρουσία της «ινδικής» μετάλλαξης σε κάποια τμήματα της Βρετανίας, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή B.1.617.2 έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στους ανθρώπους ή ότι δεν την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια. «Ο οδικός χάρτης από την Δευτέρα παραμένει σε ισχύ γιατί τα εμβόλια αποδίδουν, τα εμβόλια κρατούν τους ανθρώπους μακριά από τα νοσοκομεία και από την σοβαρή μόλυνση», δήλωσε στο Sky News.

Όπως πρόσθεσε, η Βρετανία θα προσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της για την προστασία των πολιτών πιο γρήγορα σε περιοχές όπου έχει εμφανιστεί η ινδική παραλλαγή.

Η κυβερνητική υπηρεσία «Δημόσια Υγεία Αγγλία» ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της παραλλαγής B.1.617.2 υπερδιπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας τα 1.313 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις για κορονοϊό και θα επεκτείνει την εκστρατεία εμβολιασμού χορηγώντας εμβόλια και σε νεότερους πολίτες που ζουν σε σπίτια με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.

«Θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σημείο που οι γιατροί θα θεωρούν ότι εφαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Σχεδόν 12.000 ζωές έχουν σωθεί από την εκστρατεία ανοσοποίησης

Η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού στην Αγγλία απέτρεψε σχεδόν 12.000 θανάτους από τη νόσο και περισσότερες από 30.000 νοσηλείες στους ηλικιωμένους. Αυτό αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της κυβερνητικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE).

Η Βρετανία έχει χορηγήσει στα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ως τα τέλη Απριλίου το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 απέτρεψε 11.700 θανάτους σε ενήλικες άνω των 60 ετών σε όλη την Αγγλία, σύμφωνα με την PHE. Επίσης εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο αποφεύχθηκε η νοσηλεία 33.000 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της PHE δεν αφορούν στη Σκοτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσης η PHE επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα των εμβολίων, ενώ «τα ξεκάθαρα και αυξανόμενα» στοιχεία ότι τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση της covid-19 σημαίνουν ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν χάρη στα εμβόλια πιθανόν να είναι υψηλότερος.

«Το εμβόλιο έχει ήδη σώσει τόσες πολλές ζωές και τώρα μπορούμε να δούμε την τεράστια επίδραση που έχει στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και κατά συνέπεια στην προστασία των νοσοκομείων μας», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ επικεφαλής ανοσοποίησης της PHE.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις