Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία σε Ισραήλ: Σταματήστε τον παράνομο εποικισμό της Δυτικής Όχθης

Βρετανία σε Ισραήλ: Σταματήστε τον παράνομο εποικισμό της Δυτικής Όχθης

Η Βρετανία εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της για την έγκριση από το Ισραήλ της κατασκευής σχεδόν 800 νέων κατοικιών για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενώ προειδοποίησε πως η ενέργεια αυτή μπορεί να απειλήσει μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η κατασκευή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί σοβαρά για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκρίνει την κατασκευή 780 νέων κατοικιών για εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων ζωνών στα βάθη της Δυτικής Όχθης», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν τη φυσική βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών. Καλούμε να σταματήσει αμέσως η κατασκευή τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και αλλού στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

click4more Εκλογές ξανά στο Ισραήλ: Κάλπες τον Μάρτιο

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου, έδωσε εντολή στην αρχή της περασμένης εβδομάδας «να προχωρήσει η κατασκευή περίπου 800 κατοικιών στην Ιουδαία-Σαμάρεια», όπως είναι η βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 ο ισραηλινός στρατός.

Το σχέδιο εγκρίθηκε χθες, Κυριακή, από το Ανώτερο Συμβούλιο Σχεδιασμού, ανακοίνωσε η οργάνωση Ειρήνη Τώρα που τάσσεται εναντίον του εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών.

Οι οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί κατοικούν στους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

 

Πηγή: Reuters – AFP – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις