Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βρετανία: Θερίζει τους ανειδίκευτους εργάτες ο κορονοϊός – Θλιβερή πρωτιά για τους φύλακες

Βρετανία: Θερίζει τους ανειδίκευτους εργάτες ο κορονοϊός – Θλιβερή πρωτιά για τους φύλακες

Μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον νέο κορονοϊό στη Βρετανία διατρέχουν οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης και κυρίως οι άνδρες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έγιναν σήμερα γνωστά την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αυτοί οι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται σε εκείνους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και που προτρέπονται στο εξής από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ξαναπάρουν τον δρόμο προς τη δουλειά αυτή την εβδομάδα, παρά τη διατήρηση των μέτρων περιορισμού στη Βρετανία.

Τα στοιχεία του Βρετανικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) αναφέρονται σε 2.494 θανάτους ατόμων ηλικίας από 20 έως 64 ετών που καταγράφηκαν έως τις 20 Απριλίου στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Οι άνδρες που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα παρουσιάζουν το πιο υψηλό ποσοστό θνητότητας που συνδέεται με την Covid-19», σύμφωνα με το OMS, που αναφέρεται κυρίως στους φύλακες ή στους εργαζομένους στην οικοδομή. Το ποσοστό θνητότητας είναι 21,4 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες. Ο μέσος όρος των θανάτων όλων των οικονομικά ενεργών ανδρών είναι κάτω από 10 θάνατοι ανά 100.000, σύμφωνα με το ONS, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 5,2 ανά 100.000.

«Οι άνδρες που εργάζονταν ως φύλακες (security) είχαν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά» (45,7%), σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Οι οδηγοί ταξί ή λεωφορείων, οι μάγειροι και οι πλασιέ περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων επαγγελμάτων που κινδυνεύουν περισσότερο μεταξύ των ανδρών.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται ως νοσηλευτές κυρίως σε οίκους ευγηρίας έχουν επίσης «ένα ποσοστό θνητότητας σημαντικό αυξημένο», 23,4 και 9,6 ανά 100.000 αντίστοιχα, υπογραμμίζει το ONS.

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο για τους εργαζόμενος στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 σε σχέση με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ιδίου φύλου στον γενικό πληθυσμό.

Σχεδόν 32.000 οι θάνατοι στη Βρετανία

Το ONS προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα καθώς τα στοιχεία δεν έχουν διορθωθεί ανάλογα με την εθνική προέλευση ή τον τόπο κατοικίας των ατόμων που απεβίωσαν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα από την επιδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με σχεδόν 32.000 θανάτους.

Σύμφωνα με δύο βρετανικές έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, οι μαύροι, οι Ασιάτες ή μέλη άλλων εθνικών μειονοτήτων που κατοικούν στη χώρα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον νέο κορονοϊό απ΄ό,τι ο μέσος όρος.

Το ONS είχε διαπιστώσει επίσης προηγουμένως ότι ο ιός σκοτώνει δύο φορές παραπάνω στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αγγλίας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις