Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βρετανία: Το κόμμα των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας επέλεξε τον συντηρητικό Πολ Γκίβαν ως επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης

Πολ Γκίβαν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επέλεξε σήμερα τον Πολ Γκίβαν προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης της βρετανικής επαρχίας στη θέση της Αρλίν Φόστερ η οποία παραιτήθηκε σε ένα πλαίσιο εντάσεων μετά το Brexit.

Βουλευτής στην τοπική Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας, οπαδός μιας σκληρής γραμμής, ο Πολ Γκίβαν, 39 ετών, ορίστηκε από τον επικεφαλής του υπερσυντηρητικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της διατήρησης της επαρχίας υπό το βρετανικό στέμμα, Έντουιν Πουτς. Θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των κυριότερων εταίρων του κόμματος στην κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας στην επαρχία, τους Ιρλανδούς εθνικιστές αντιπάλους του του Σιν Φέιν, προκειμένου να αναλάβει τον θώκο.

Το Σιν Φέιν έχει πει πως η νέα ηγεσία του DUP θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην έγκριση νομοθεσίας για τον ρόλο της ιρλανδικής γλώσσας. Η απόφαση του Γκίβαν, όταν ήταν υπουργός Επικοινωνιών, να περικόψει την χρηματοδότηση της ιρλανδικής γλώσσας ήταν ο κύριος λόγος, σύμφωνα με το Σιν Φέιν, για την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Γκίβαν θα είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την εγκαθίδρυση του συστήματος διαμοιρασμού της εξουσίας βάσει μιας συμφωνίας ειρήνης το 1998

Η συμφωνία έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε Ιρλανδούς εθνικιστές μαχητές που ήθελαν την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και τον Βρετανικό Στρατό και τους φιλοβρετανούς που υπερασπίζονταν τη θέση της μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Φόστερ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι επρόκειτο να παραιτηθεί από πρωθυπουργός στα τέλη Ιουνίου, υποκύπτοντας σε πιέσεις από μέλη του DUP που δεν ήταν ευχαριστημένα με την ηγεσία της στο θέμα του Brexit και σε κοινωνικά θέματα.

Η Φόστερ ήταν επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργός αλλά ο νέος ηγέτης του DUP που εξελέγη τον Μάιο, Έντουιν Πουτς, είπε πως θέλει να διαχωριστούν οι ρόλοι ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί σε κομματικά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις