Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Βρετανία: Βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά ζωγραφίζει πόλεις που βλέπει μόνο για λίγα λεπτά

Βρετανία: Βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά ζωγραφίζει πόλεις που βλέπει μόνο για λίγα λεπτά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως να είναι η δύναμη της ψυχής, ή η δύναμη της μνήμης της, ή και τα δυο μαζί, αλλά όπως και να ‘ναι ο Stephen Wiltshire από τη Βρετανία, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού έχει εκπλήξει όλο τον κόσμο καθώς ζωγραφίζει ολόκληρες πόλεις, τις οποίες έχει δει μόνο για λίγα λεπτά.

Κάποιοι λένε ότι ο 49χρονος Βρετανός, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, είναι ίσως ο άνθρωπος με την πιο δυνατή μνήμη στον κόσμο, αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι που το μυαλό τους μπορεί να αποθηκεύσει σε ελάχιστο χρόνο τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Εκεί, όμως, που όλοι συμφωνούν είναι ότι ο Stephen Wiltshire κάνει σπουδαία ζωγραφικά έργα και μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες μιας πόλης που έχει δει για ελάχιστο χρόνο.

Ο Stephen Wiltshire γεννήθηκε το 1974 στο Λονδίνο της Βρετανίας και οι γονείς του είναι από τις Δυτικές Ινδίες. Βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Διαγνώστηκε όταν ήταν τριών ετών, ενώ δεν μιλούσε. Στα πέντε του ξεκίνησε να πηγαίνει σε ειδικό σχολείο. Ξεκίνησε να μιλάει στην ηλικία των εννέα ετών.

Από πολύ μικρός τον μάγεψε η ζωγραφική. Περνούσε ατέλειωτες ώρες ζωγραφίζοντας αρχικά ζώα, μετά λεωφορεία και κτίρια και έπειτα ολόκληρες πόλεις.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stephen Wiltshire MBE (@stwiltshire)

 

Η ζωγραφική ήταν εκείνη, που ξεκλείδωσε τη ομιλία του. Κάποια στιγμή περίπου στα 9 χρόνια του, κάποιος του πήρε τα εργαλεία ζωγραφικής. Αποφάσισε να τα ζητήσει πίσω και μίλησε για πρώτη φορά. Η πρώτη λέξη που άρθρωσε ήταν «χαρτί».

Το 2001 το BBC του αφιέρωσε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ και έγινε διάσημος παντού. Στο ντοκιμαντέρ πετούσε με ένα ελικόπτερο πάνω από το Λονδίνο και αμέσως μετά ξεκινησε να ζωγραφίζει την εικόνα της πόλης από ψηλά με απίστευτες λεπτομέρειες.

Το 2006 έλαβε την τιμή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στην Τέχνη.

Ο Βρετανός είναι και συγγραφέας, καθώς έχει εκδώσει τρία βιβλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις