Site icon NewsIT
13:45 | 22.05.25

Βρετανία: Χημικός ευνουχισμός σε κατάδικους σεξουαλικών εγκλημάτων – Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι ενδέχεται να αποφυλακιστούν νωρίτερα

Αστυνομικοί έξω από το δικαστήριο του Τσέστερ

Αστυνομικοί έξω από το δικαστήριο του Τσέστερ / Πηγή φωτογραφίας: EPA / ADAM VAUGHAN

Newsit Newsroom

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές

Σε υποχρεωτικό χημικό ευνουχισμό βάσει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση της Βρετανίας θα υποβληθούν οι κατάδικοι για σεξουαλικά εγκλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ουσία η Βρετανία σχεδιάζει την επέκταση της χρήσης του χημικού ευνουχισμού, δηλαδή της φαρμακευτικής καταστολής της σεξουαλικής επιθυμίας, σε κατάδικους για σεξουαλικά εγκλήματα, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης μεταρρύθμισης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και στη μείωση της υποτροπής.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, για παραβάτες που έχουν αποφυλακιστεί με αναστολή.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμνούντ εξετάζει τώρα σχέδια για την εφαρμογή της θεραπείας σε 20 φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία, εν όψει ενός πανεθνικού προγράμματος για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στόχος να προχωρήσει ακόμη περισσότερο – διερευνώντας εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υιοθετήσει τον χημικό ευνουχισμό για τους σεξουαλικούς εγκληματίες.

«Για πολύ καιρό, αγνοούσαμε την απειλή που θέτουν οι σεξουαλικοί παραβάτες, θεωρώντας τις λύσεις πολύ δύσκολες ή δυσάρεστες», δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα The Sun. «Η Σαμπάνα δεν διστάζει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το κοινό». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα σχέδια για ένα μικρό εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα έχουν απορριφθεί επειδή δεν είναι αρκετά σκληρά.

Μία δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών πίστευαν ότι οι σεξουαλικοί παραβάτες θα έπρεπε να ευνουχίζονται.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, που ηγήθηκε της σχετικής ανεξάρτητης αξιολόγησης, τα φάρμακα «δεν είναι λύση για όλους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων επιθέσεων, σε περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο δράστης επιθυμεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του».

Το μέτρο αυτό έρχεται ως μέρος ενός πακέτου προτάσεων που στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού των φυλακών κατά σχεδόν 10.000 άτομα έως το 2028.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι με «τυπικές» ποινές θα μπορούν να εκτίουν μόλις το ένα τρίτο της ποινής τους στη φυλακή, το υπόλοιπο σε καθεστώς επιτήρησης ή ελεύθεροι.

Το νέο μοντέλο αφορά παραβάτες που εκτίουν καθορισμένες ποινές – τον πλέον συνήθη τύπο καταδίκης. Το κριτήριο δεν είναι το είδος του αδικήματος, αλλά η διάρκεια της ποινής. Έτσι, και δράστες ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων με ποινές κάτω των τεσσάρων ετών, ενδέχεται να ωφεληθούν από την πρόωρη αποφυλάκιση.

Οι αντιδράσεις

Οι αλλαγές προκαλούν αντιδράσεις. Η Επίτροπος για την Ενδοοικογενειακή Βία Νικόλ Τζέικομπς κατήγγειλε ότι το νέο πλαίσιο «στέλνει λάθος μήνυμα» στους δράστες: ότι μπορούν να δράσουν με ελάχιστες συνέπειες.

Η επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας Σάσα Χάτσετ δήλωσε ότι «η αποφυλάκιση δεν πρέπει να σημαίνει απώλεια ελέγχου». Οι Αρχές ζητούν επιπλέον πόρους για την εποπτεία των αποφυλακισμένων, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι παραβάτες δεν θα μπορούν να παρακολουθούνται επαρκώς από ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα επιτήρησης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version