Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Βρετανία: Χωρίς τέλος οι παραιτήσεις υπουργών του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Χωρίς τέλος οι παραιτήσεις υπουργών του Μπόρις Τζόνσον

Δεν προλαβαίνει να μετράει παραιτήσεις και… “χαστούκια” ο Μπόρις Τζόνσον! Μόλις μερικές ώρες μετά την παραίτηση δυο κορυφαίων υπουργών του, του Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών και του Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας και ενώ ο Τύπος προεξοφλεί το… game over, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει κι άλλες απώλειες. 

Ενώ όλοι περιμένουν τι θα έχει να πει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή για τη (μη) διαχείριση ακόμη ενός σκανδάλου, η κυβέρνηση χάνει ακόμη ένα μέλος της και ο πρωθυπουργός έναν υποστηρικτή του. Η τρίτη παραίτηση μέσα σε λίγες ώρες ήρθε από το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργό Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς.

Αιτία και της νέας παραίτησης η «ανακριβής» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να γνώριζε τις καταγγελίες αλλά να έκανε πως… δεν ήξερε! 

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ Ντάουνινγκ Στριτ, το πρωθυπουργικό γραφείο) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και την οποία ανέβασε στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Μετά τους νέους τριγμούς και τις παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βρετανία μοιάζει πιθανό. Εκτός κι αν ο Μπόρις Τζόνσον αποδειχτεί ξανά… επτάψυχος. Ο ίδιος, πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης, όπως έκανε και όταν αποκαλύφθηκαν τα προηγούμενα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

Game over;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις από τους βουλευτές και ενώ το πολιτικό του μέλλον κρέμεται από μια κλωστή, μετά τις παραιτήσεις υπουργών που δήλωσαν ότι δεν είναι ικανός για να κυβερνάει τη Βρετανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας του Τζόνσον παραιτήθηκαν μαζί με έναν αριθμό υφυπουργών, δηλώνοντας ότι δεν θα παραμείνουν πλέον στην κυβέρνηση μετά από τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει (Game over) για τον Τζόνσον. Ωστόσο ο ίδιος έδειξε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην πρωθυπουργία διορίζοντας τον Ναντίμ Ζαχάουι, πρώην υπουργό Παιδεία στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ προχώρησε σε άλλους διορισμούς καλύπτοντας μερικές κενές θέσεις στην κυβέρνησή του.

Το επίπεδο της εχθρότητας με το οποίο είναι αντιμέτωπος το Τζόνσον εντός του κόμματος του θα φανεί ξεκάθαρα αργότερα σήμερα, όταν ο ίδιος θα εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπος αργότερα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για δύο ώρες.

«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας» δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής στο Reuters που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Η ηγεσία του Τζόνσον αμαυρώθηκε από σκάνδαλα και παρατυπίες κατά τους τελευταίους μήνες, με την αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμο στον Βρετανό πρωθυπουργό για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού (partygate), αλλά και μία επιβαρυντική αναφορά που εκδόθηκε σχετικά με τη συμπεριφορά αξιωματούχων στο πρωθυπουργό γραφείο για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, υπήρξαν παλινωδίες και φτωχή υπεράσπιση ενός βουλευτή τους κανόνες περί λόμπινγκ αλλά και επικρίσεις ότι ο Τζόνσον δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.

Το τελευταίο σκάνδαλο ανάγκασε τον Τζόνσον να δώσει εξηγήσεις για το διορισμό ενός βουλευτή σε ρόλο υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν καταγγελίες εναντίον του για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Ρίσι Σουνάκ να παραιτηθεί από το υπουργείο των Οικονομικών, αλλά και τον Σάτζιντ Τζάβιντ να παραιτηθεί από το υπουργείο Υγείας, με περίπου άλλους δώδεκα υφυπουργούς και αξιωματούχους να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις