Τρίτη, 5 Μαρ.
11oC Αθήνα

Βρετανικό Μουσείο: Παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς

Βρετανικό Μουσείο: Παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς
Reuters

Παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, o Τζόναθαν Γουίλιαμς, ελάχιστες ώρες μετά την παραίτηση του Διευθυντή του ιδρύματος. Αφορμή είναι το σκάνδαλο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από τα εκθέματα του μουσείου.

Είναι ο τρίτος υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος αποχωρεί μετά την απόλυση του υπεύθυνου για τις ελληνικές συλλογές, Πίτερ Χιγκς, και τον διευθυντή, Χάρντγουικ Φίσερ.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Άμεση ισχύ έχει και η παραίτηση του διευθυντή του ιδρύματος, του Χάρντγουικ Φίσερ, για την αποτυχία στις έρευνες του μουσείου για τις κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος.

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο.

Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το σκάνδαλο μεγατόνων, δεν θα μπορούσε να κρατήσει περισσότερο στις θέσεις τους τούς επικεφαλής του ιδρύματος, το οποίο βλέπει τη αίγλη του να χάνεται υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA:

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις