Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανός ναρκέμπορας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 29 ετών για διακίνηση ναρκωτικών αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών

Ο ναρκέμπορας Ryan Palin. Φωτογραφία: CPS
Ο ναρκέμπορας Ryan Palin. Φωτογραφία: CPS

Ο έμπορος ναρκωτικών Ryan Palin από το Merseyside της Αγγλίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 29 ετών για διακίνηση κοκαΐνης και αμφεταμίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS) ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2021, ο Ryan Palin, 36 ετών, διακινούσε ναρκωτικά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Μπόρνμουθ έως τη Γλασκώβη.

Ο ναρκέμπορας Ryan Palin οργάνωσε ένα εγκληματικό δίκτυο το οποίο βασιζόταν σε ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να διακινούν ναρκωτικά σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιούσε νόμιμες επιχειρήσεις για να αποκρύπτει τα κέρδη από τα ναρκωτικά.

Βασίστηκε επίσης σε μια κρυπτογραφημένη μορφή τηλεπικοινωνιών, γνωστή στους χρήστες της ως δίκτυο EncroChat.

Οι εγκληματίες θεωρούσαν ότι το σύστημα EncroChat δεν μπορούσε να παραβιαστεί από τις αρχές. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2020, ύστερα από μια συντονισμένη επιχείρηση, οι βρετανικές, γαλλικές και ολλανδικές αρχές έσπασαν το σύστημα με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διώξεις εγκληματιών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χρήστες του δικτύου EncroChat χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα που επέτρεπαν σε άλλους να επικοινωνήσουν μαζί τους χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουν το πραγματικό όνομα ενός χρήστη. Ο ναρκέμπορας Ryan Palin χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “titch.com”.

Οι συσκευές EncroChat παρείχαν επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να γράφουν και να αποθηκεύουν σημειώσεις. Τα δεδομένα του χρήστη «titch.com» αποκάλυψαν την προμήθεια 700 κιλών κοκαΐνης και τη μεταφορά άνω των 32.000.000 λιρών σε διάστημα εννέα μηνών.

Η συσκευή αποκάλυψε επίσης μια σειρά από μηνύματα και φωτογραφίες τα οποία οδήγησαν τους ερευνητές στον Ryan Palin.

Επίσης, στο κρυπτογραφημένο τηλέφωνο βρέθηκε μία χαρακτηριστική τοιχογραφία η οποία απεικόνιζε τον Ιρλανδό πρωταθλητή των πολεμικών τεχνών Conor McGregor.

Η τοιχογραφία του Conor McGregor που βρέθηκε στο σπίτι του Palin. Φωτογραφία: CPS
Η τοιχογραφία του Conor McGregor που βρέθηκε στο σπίτι του Palin. Φωτογραφία: CPS

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021, ο Palin συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενων ναρκωτικών κατηγορίας Α και Β αλλά δήλωσε αθώος. Ωστόσο, στις 17 Ιουνίου 2022 κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Λίβερπουλ και φυλακίστηκε για 29 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ανώτερη Εισαγγελέα Maria Corr, οι αρχές έσπασαν το σύστημα EncroChat και έκτοτε υποθέσεις σαν αυτή έχουν διερευνηθεί. «Τα προσωπικά στοιχεία που προέκυψαν από τον χρήστη “titch.com” ήταν πολύ λεπτομερή, πολύ συγκεκριμένα και πάρα πολλά για να σχετίζονται με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Ryan Palin».

Ακόμη, δήλωσε ότι ο ναρκέμπορας «ενορχήστρωσε μια επιχείρηση προμήθειας ναρκωτικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και απολάμβανε έναν πολυτελή τρόπο ζωής. Είχε ένα σπίτι εκατομμυρίων λιρών, ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, αυτοκίνητα, ρολόγια και μια οικονόμο που έμενε στο σπίτι. Δημιούργησε ψεύτικες επιχειρήσεις για να δικαιολογήσει τον πλούτο του. Τώρα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα όπου θα παραμείνει για πολύ καιρό. Τα ναρκωτικά φέρνουν δυστυχία στις κοινότητές μας και οι έμποροι ναρκωτικών δε μπορούν να αποφύγουν τις αρχές για πολύ καιρό».

Πηγή: Crown Prosecution Service (CPS)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις