Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Βρέθηκε η άτρακτος του Boeing που συνετρίβη στην Ινδονησία

Βρέθηκε η άτρακτος του Boeing που συνετρίβη στην Ινδονησία
Φωτογραφία Reuters

Ένα βήμα πιο κοντά στο να βρουν την αιτία που προκάλεσε τη συντριβή του μοιραίου Boeing στην Ινδονησία με τους 189 νεκρούς είναι οι αρχές της χώρας. Μετά από έρευνες τριών ημερών εντοπίστηκε μεγάλο τμήμα της ατράκτου του αεροπλάνου της Lion Air που συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιάβας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρήκαμε τμήμα της ατράκτου του Boeing» δήλωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας, ο πτέραρχος Χάντι Τσαχαντό. Το αεροπλάνο, ένα Boeing 737 Max 8, έπεσε 13 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τζακάρτα. Κατευθυνόταν στην πόλη Πανγκάλ Πινάν. Και οι 189 επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί.

Η ομάδα έρευνας μετέδωσε τις συντεταγμένες και μένει να εξακριβωθεί ότι πρόκειται πράγματι για την άτακτο, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό των ινδονησιακών ένοπλων δυνάμεων. Οι αρχές έχουν αναπτύξει ειδικές συσκευές εντοπισμού ηχητικών σημάτων στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

«Χθες το απόγευμα, η ομάδα άκουσε ένα ping σε μια τοποθεσία όπου το βάθος της θάλασσας είναι 35 μέτρα», δήλωσε ο Χάριο Σατμίκο, υποδιευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών της Ινδονησίας, στο πρακτορείο Reuters. «Σήμερα το πρωί, στις 05:00, η ομάδα ξαναπήγε στο σημείο και κάνει καταδύσεις στην τοποθεσία αυτή», πρόσθεσε.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι εντοπίστηκε αντικείμενο 22 μέτρων. «Χθες βράδυ βρήκαμε ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο», δήλωσε από την πλευρά του ο πλοίαρχος του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού Χάρις Τζόκο Νουγκρόχο μιλώντας σε ινδονησιακό τηλεοπτικό δίκτυο από το πλοίο KRI Rigel. Πρόκειται για αντικείμενο μήκους 22 μέτρων, που εντοπίστηκε στο βυθό, κοντά στο σημείο όπου εκτιμάται πως συνετρίβη το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον Νουγκρόχο, το ινδονησιακό ΠΝ χρησιμοποιεί έναν ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης για να εξακριβώσει εάν πράγματι πρόκειται για τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους. Θα προσεγγίσουν επίσης το αντικείμενο αυτό δύτες του ΠΝ, συμπλήρωσε ο πλοίαρχος.

Περιμένουν ένα θαύμα

Ένας Ινδονήσιος, η κόρη του οποίου είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, είπε πως ακόμα και τώρα «συνεχίζει να προσεύχεται να γίνει ένα θαύμα» παρότι «λογικά» κατανοεί ότι οι πιθανότητες να έχει επιζήσει οποιοσδήποτε είναι μηδενικές αφού το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα και κατέληξε στον βυθό. «Αλλά ως γονιός, θέλω ένα θαύμα», επέμεινε.

Δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων πήγαν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν 37 σάκοι με ανθρώπινα υπολείμματα, ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων, δίνοντας δείγματα DNA ώστε να γίνουν συγκρίσεις του γενετικού υλικού από τους ιατροδικαστικούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις