Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαλέπι – Ποια εκεχειρία; Άνοιξαν πυρ σε κονβόι αμάχων!

Χαλέπι – Ποια εκεχειρία; Άνοιξαν πυρ σε κονβόι αμάχων!

Χιλιάδες άμαχοι περιμένουν να φύγουν από το Χαλέπι για να γλιτώσουν από το θάνατο. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν! Όπως έγινε το πρωί της Πέμπτης (15.12.2016) όταν αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πολίτες, δέχτηκε πυρά.

Ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πολίτες μακριά από τις περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι, δέχτηκε επίθεση, από κυβερνητικές δυνάμεις. Όπως και να έχει είναι ακόμη ένα “σπάσιμο” μιας εκεχειρίας που όλο ανακοινώνεται και όλο καταπατείται.

Ο γιατρός Hamzah al-Khateab, επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού στη διαδικασία εκκένωσης, είπε στο CNN πως «ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν». Ανάμεσα στους τραυματίες, είπε, είναι και ο Bebars Meshaal, επικεφαλής της οργάνωσης “Λευκά Κράνη”, ο οποίος οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι τις τελευταίες δύο εβδομάδες

«Πήγαμε στο αλ Ραμουσάχ και συντονιζόμασταν με τους Ρώσους. Είπαν ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός, ένα φορτηγό μπήκε μπροστά για ανοίξει δρόμο για να ασθενοφόρα και δέχτηκαν πυρά», είπε.

Τα υπόλοιπα λεωφορεία και τα ασθενοφόρα άρχισαν αργότερα να κινούνται προς τις περιοχές της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών χωρίς να σημειωθούν άλλες επιθέσεις. Συνολικά 20 λεωφορεία και 10 ασθενοφόρα θα κινηθούν στον ανθρωπιστικό διάδρομο, μήκους 22 χιλιομέτρων, για να εκκενώσουν το Χαλέπι. Επίσης, 39 φορτηγά και ασθενοφόρα μαζί με γιατρούς κατευθύνονται και στα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια που πολιορκούνται από τους αντάρτες, προκειμένου να απομακρύνουν τραυματίες και οικογένειες, μετέδωσαν δημόσια ΜΜΕ επικαλούμενα τον κυβερνήτη της επαρχίας Χάμα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε tweet της πως έχει ξεκινήσει η επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 τραυματιών από ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου.

«Φιλοκυβερνητικοί μαχητές πυροβόλησαν εμάς και τα ασθενοφόρα και τους ανθρώπους που άνοιγαν τον δρόμο», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και το Reuters, ο ήχος πυρών όπλων που κράτησε αρκετά λεπτά. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε επίσης στο πρακτορείο ότι είδε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή.

Αξιωματούχος αντάρτικης οργάνωσης στο Χαλέπι δήλωσε πως η ιατρική φάλαγγα σταμάτησε μέχρι να καθαρίσει το πολιορκούμενο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι έκαψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα που δεν μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους. «Έξω από κάθε κτίριο βλέπετε μια μικρή φωτιά, χαρτιά, γυναικεία ρούχα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Περίπου 4.000 αντάρτες μαζί με τις οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από το Χαλέπι, όπως μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση. Προτεραιότητα θα δοθεί τους τραυματίες και τα γυναικόπαιδα, κυρίως στα παιδιά που είναι ορφανά.

Όλα αυτά ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πρόκειται να βοηθήσει στη μεταφορά των τραυματισμένων ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι. Το καθεστώς του Άσαντ εγγυάται ότι όλοι οι αντάρτες που αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την πόλη θα είναι ασφαλείς. Ποιός τους πιστεύει πια όμως;

Τους Σύρους αντάρτες θα συνοδεύσουν έξω από το Χαλέπι, με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσοι στρατιώτες. Θα τους οδηγήσουν στην πόλη Ιντλιμπ. Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει drones για να ελέγξει τη μεταφορά των ανταρτών και των οικογενειών τους με 20 λεωφορεία, τα οποία θα συνεδεύονται από 10 ασθενοφόρα και θα κινηθούν μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε