Site icon NewsIT
15:44 | 09.10.25

Χαμάς: «Ίσως παραδώσουμε στο Ισραήλ ταυτόχρονα όλους τους ζωντανούς ομήρους και τις σορούς των νεκρών»

Κόσμος στο Τελ Αβίβ πανηγυρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Κόσμος στο Τελ Αβίβ πανηγυρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα / REUTERS / Ronen Zvulun

Newsit Newsroom

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση «επί του πεδίου»

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς για να εφαρμόσουν όσα προβλέπει το πρώτο στάδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στην Γάζα και για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κασέμ, δήλωσε σήμερα (09.10.2025) στο Al Jazeera ότι είναι πιθανό να παραδοθούν στο Ισραήλ ταυτόχρονοι όλοι οι όμηροι της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης τόσο οι ζωντανοί όσο και οι νεκροί.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν οι συνθήκες επί του πεδίου το επιτρέψουν», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι όροι, όπως μετέδωσαν και οι «Times of Israel».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η Χαμάς έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές για τις δυσκολίες που σχετίζονται με την παράδοση των σορών των ομήρων, επικαλούμενη την εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δεν επιβεβαίωσε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προβλέπεται και η μεταφορά των σορών με την απελευθέρωση των ομήρων εντός 72 ωρών από την υπογραφή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, 251 άτομα απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίοι προστίθενται στους τέσσερις ομήρους που κρατούνταν ήδη αιχμάλωτοι στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου, 148 όμηροι έχουν επιστρέψει ζωντανοί στο Ισραήλ.

Οι περισσότεροι από αυτούς απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια προσωρινών εκεχειριών, ενώ οκτώ διασώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Από την άλλη 59 σοροί έχουν επιστραφεί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τριών ομήρων που δραπέτευσαν και σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον Ισραηλινό Στρατό.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, τουλάχιστον 20 από τους 48 ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα είναι ζωντανοί, ενώ 26 φέρεται ότι είναι νεκροί.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version