Κόσμος

Χαμάς: «Ίσως παραδώσουμε στο Ισραήλ ταυτόχρονα όλους τους ζωντανούς ομήρους και τις σορούς των νεκρών»

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση «επί του πεδίου»

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς για να εφαρμόσουν όσα προβλέπει το πρώτο στάδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στην Γάζα και για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κασέμ, δήλωσε σήμερα (09.10.2025) στο Al Jazeera ότι είναι πιθανό να παραδοθούν στο Ισραήλ ταυτόχρονοι όλοι οι όμηροι της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης τόσο οι ζωντανοί όσο και οι νεκροί.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν οι συνθήκες επί του πεδίου το επιτρέψουν», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι όροι, όπως μετέδωσαν και οι «Times of Israel».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η Χαμάς έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές για τις δυσκολίες που σχετίζονται με την παράδοση των σορών των ομήρων, επικαλούμενη την εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δεν επιβεβαίωσε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προβλέπεται και η μεταφορά των σορών με την απελευθέρωση των ομήρων εντός 72 ωρών από την υπογραφή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, 251 άτομα απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίοι προστίθενται στους τέσσερις ομήρους που κρατούνταν ήδη αιχμάλωτοι στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου, 148 όμηροι έχουν επιστρέψει ζωντανοί στο Ισραήλ.

Οι περισσότεροι από αυτούς απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια προσωρινών εκεχειριών, ενώ οκτώ διασώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Από την άλλη 59 σοροί έχουν επιστραφεί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τριών ομήρων που δραπέτευσαν και σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον Ισραηλινό Στρατό.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, τουλάχιστον 20 από τους 48 ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα είναι ζωντανοί, ενώ 26 φέρεται ότι είναι νεκροί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις: Ένας στους τρεις γιατρούς και νοσηλευτές στην Ευρώπη πάσχει από τη νόσο
Οι νοσηλευτές και οι γυναίκες γιατροί είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και το άγχος, ενώ οι άνδρες γιατροί έχουν περισσότερο την τάση να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ
Νοσοκομείο 1
NYT: Ο ρόλος - κλειδί του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ και μεσίτη ακινήτων στη συμφωνία για τη Γάζα
Οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ καθοδήγησαν τη συμφωνία για τη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Μεθοδολογία που μοιάζει περισσότερο με επιχειρηματική διαπραγμάτευση παρά κλασική διπλωματία
Τζάρεντ Κούσνερ
Λύγισε ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μιλώντας με γυναίκα που έχασε άνδρα και παιδί σε 5 ημέρες
Ο Γουίλιαμ επισκέφθηκε την Ράιαν, στο σπίτι της και συζήτησαν για την καλύτερη υποστήριξη όσων πενθούν ή χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους από αυτοχειρία
Λύγισε ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μιλώντας με γυναίκα που έχασε άνδρα και παιδί σε 5 ημέρες
Το «καρφί» Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης: «Μπορεί να βρουν λόγο για να μην μου το δώσουν» - Η Νορβηγία ετοιμάζεται για τα χειρότερα
Ο Τραμπ τον Ιούλιο είχε τηλεφωνήσει στον Στόλτενμπεργκ ζητώντας λεπτομέρειες για το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ 17