Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαμογελαστές selfies στο ρημαγμένο Χαλέπι – Αδιαντροπιά και προπαγάνδα [pics]

Χαμογελαστές selfies στο ρημαγμένο Χαλέπι – Αδιαντροπιά και προπαγάνδα [pics]

Selfie stick, χαμόγελα και φωτογραφίες. Θα περίμενε κανείς πως είναι σε μια οποιαδήποτε πόλη, όπου νεαρές χαρούμενες γυναίκες κάνουν τουρισμό. Αλλά δεν είναι. Είναι στο Χαλέπι όπου ακόμη “βασιλεύει” ο θάνατος.

Είναι εικόνες εξοργιστικές. Το ερειπωμένο Χαλέπι, το τόπος του μαρτυρίου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η πόλη που έγινε “φάντασμα”, η πόλη όπου χάθηκαν ζωές, ακόμη και μικρών παιδιών να γίνεται… τουριστικό αξιοθέατο.

Κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι γυναίκες που ποζάρουν χαμογελαστές σαν τουρίστριες μπροστά από το κάστρο της πόλης ή από το κατεστραμμένο ξενοδοχείο Carlton. Που μπαίνουν σε αυτοκίνητα αντίκες (ό,τι τουλάχιστον έχει απομείνει) και φωτογραφίζονται μες την καλή χαρά.

Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters κάνουν το γύρο του κόσμου. Και μόνο οργή προκαλούν. Και αγανάκτηση. Και θυμό. Και απορία για το πως μπορείς να χαμογελάς εκεί που πριν μερικές μέρες (αν όχι ώρες) κάποιοι πέθαναν.

Όλα τα σημεία βρίσκονται σε περιοχές της πόλης όπου πλέον τον έλεγχο έχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Και ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά το μαρτύριο για χιλιάδες αμάχους (που παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε κυβερνητικό στρατό και αντάρτες) συνεχίζεται, ενώ παιδιά έχουν χάσει μανάδες και πατεράδες ή αδέρφια από τους βομβαρδισμούς, οι χαμογελαστές selfie είναι το καλύτερο όπλο για την προπαγάνδα του Άσαντ.

Το Χαλέπι απελευθερώθηκε είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Συρίας. Γράφτηκε ιστορία, είχε πει. Και θα έχει αυτές τις φωτογραφίες να δείχνει για να πείθει όσους ακόμη τον πιστεύουν πως όλα είναι καλά, όλα είναι ανθηρά και τίποτα δεν συμβαίνει στον μαγικό κόσμο που ζει…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε