Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Χάρβεϊ: Απαισιόδοξος ο Τραμπ μετά τον φονικό τυφώνα

Χάρβεϊ
Φωτογραφία: Reuters

Για “δαπανηρή” διαδικασία έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ που κόστισε ήδη πέντε ανθρώπινες ζωές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προέβλεψε σήμερα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ θα είναι πολύ «δαπανηρές». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητήσει για το θέμα αυτό με το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ετοιμάζεται να κάνει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ εξήρε τις αρχές του Τέξας για τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τα θύματα σε πλημμυρισμένες περιοχές στο Χιούστον και στα περίχωρα της αμερικανικής μεγαλούπολης. Εκεί δηλαδή όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις χωρίς προηγούμενο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Συζητάμε με το Κογκρέσο. Όπως γνωρίζετε θα είναι μια πολύ δαπανηρή κατάσταση», είπε ο Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Τέξας αύριο Τρίτη. Αναμένεται να επιστρέψει το Σάββατο, ενώ ενδέχεται να κάνει έναν ενδιάμεσο σταθμό στη Λουιζιάνα, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

«Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια αυτών που απειλούνται ακόμη», σημείωσε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει αύριο Τρίτη στο Τέξας για να διαπιστώσει ο ίδιος την έκταση της καταστροφής.

«Το να προστατευθούν οι ζωές των πολιτών μας είναι η υψηλότερη προτεραιότητα μου. Κάθε μέσο που έχω στη διάθεσή μου θα προσφερθεί στις τοπικές αρχές», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ μια εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Πολ Ράιαν, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα βοηθήσουν τους πληγέντες από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

«Θα βοηθήσουμε αυτούς που επλήγησαν από αυτή την τρομερή καταστροφή. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να υποβληθεί επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση για (να εκταμιεύσει ομοσπονδιακούς) πόρους», ανέφερε η ΆσΛι Στρονγκ, εκπρόσωπος του Ράιαν.

Χιλιάδες κλήσεις μετά το πέρασμα του Χάρβεϊ

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Χιούστον Αρτ Ασεβέντο δήλωσε ότι η αστυνομία της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ διέσωσε 2.000 ανθρώπους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανταποκρινόμενη σε κλήσεις για βοήθεια μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ.

Οι υπηρεσίες βοήθειας δέχθηκαν 6.000 κλήσεις για βοήθεια και διάσωση, είπε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η αστυνομία διέσωσε ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένα σπίτια και σε αυτοκίνητα. Υπάρχουν ακόμη 185 κλήσεις για κατεπείγουσα βοήθεια, πρόσθεσε ο Ασεβέντο.

Χάρβεϊ Χάρβεϊ

Νεκροί και εγκλωβισμένοι

Κάθε μέρα που περνάει, οι ζημιές που αποκαλύπτονται από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ (ο οποίος υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα) προκαλούν σοκ. Οι νεκροί έχουν πια φτάσει τους πέντε αλλά οι αρχές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Οι αρχές, σύμφωνα με τη Washington Post έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο τριών ανθρώπων ως αποτέλεσμα των πλημμυρών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Οι αξιωματούχοι των πόλεων που έχουν πληγεί περισσότερο περιμένουν πως όταν αρχίσουν τα νερά να υποχωρούν, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Υπάρχουν φόβοι πως πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί σε σπίτια ή αυτοκίνητα, στις πόλεις που «βούλιαξαν» εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτυπούν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ από το περασμένο Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις