Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η άνοδος, η αποκαθήλωση και η απόφαση – βόμβα

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η άνοδος, η αποκαθήλωση και η απόφαση – βόμβα

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν ανατρέποντας όλα τα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση του κινήματος #MeToo.

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε την Πέμπτη (25.04.2024) την ακύρωση της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν, για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σεξουαλικά εγκλήματα κρίνοντας ότι ο κινηματογραφικός παραγωγός δεν είχε δίκαιη δίκη όταν καταδικάστηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο 72χρονος Χάρβεϊ Γουάινστιν εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης για τις δύο σεξουαλικές επιθέσεις το 2006 και το 2013 εναντίον της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και της βοηθού παραγωγής ταινιών Μίμι Χάλεϊ. Του επιβλήθηκαν άλλα 16 χρόνια μετά την καταδίκη του στο Λος Άντζελες το 2022.

Δεν είναι σαφές αν η απόφαση-βόμβα θα τον βγάλει και εκτός φυλακής, καθώς έχει καταδικαστεί στο Λος Άντζελες το 2022, για έναν ακόμη βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Ο σεξομανής μεγαλοπαραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ιδρυτής της την εταιρείας παραγωγής Miramax, μαζί με τον αδελφό του, και παραγωγός εξαιρετικών ταινιών, μεταξύ των οποίων το «Pulp Fiction», ο «Άγγλος Ασθενής» και οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» έγινε το πρόσωπο του κινήματος #MeToo μετά την εμφάνιση δεκάδων γυναικών που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση.

Ο ίδιος νοσηλεύτηκε και σε κέντρο «σεξουαλικής θεραπείας».

Το δικαστήριο άκουσε την Τζέσικα Μαν να λέει ότι δέχθηκε επίθεση από τον Γουάινστιν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μανχάταν το 2013.

Η Μίμι Χάλεϊ κατέθεσε ότι την ανάγκασε σε στοματικό σεξ στο διαμέρισμά του, ενώ είχε περίοδο το 2006.

Η γνωστή ηθοποιός από την σειρά Sopranos, Αναμπέλα Σιόρα, είχε κατηγορήσει τον Γουάινστιν ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά και τη βίασε μέσα στο σπίτι της στο Μανχάταν το 1993.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

«Ήταν 55 κιλά. Αυτός 1,80μ και 150 κιλά. Ο κατηγορούμενος την έπιασε και την έσπρωξε στο κρεβάτι. Την καθήλωσε και τη βίασε», περιέγραψε η εισαγγελέας. «Η Αναμπέλα θυμάται πως δεν είχε δύναμη να αντισταθεί. Όταν ο κατηγορούμενος πήρε αυτό που ήθελε, έφυγε αφήνοντάς την σωματικά και συναισθηματικά κατεστραμμένη».

Η ηθοποιός κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ένιωσε πολύ μπερδεμένη μετά το περιστατικό.

«Νόμιζα πως ήταν καλός άνθρωπος. Ένιωσα μπερδεμένη. Μακάρι να μην είχα ανοίξει ποτέ την πόρτα». Μετά το περιστατικό ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται. Η ίδια είπε πως δεν παραδέχθηκε το γεγονός, στον εαυτό της, ως βιασμό ούτε το κατήγγειλε «γιατί πρόκειται για κάποιον που ήξερα. Νόμιζα τότε πως ο βιασμός ήταν κάτι που συμβαίνει σε ένα σκοτεινό σοκάκι από κάποιον άγνωστο».

Συνολικά, έξι γυναίκες ανέβηκαν στο εδώλιο και μοιράστηκαν τον εφιάλτη τους. 

Η σχεδιάστρια κοστουμιών Dawn Dunning, το μοντέλο Tarale Wulff και η ηθοποιός Lauren Marie Young ήταν μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν ότι δελεάστηκαν να συναντηθούν με τον Γουάινστιν για επαγγελματικούς λόγους και στη συνέχεια είτε τις παρενόχλησε ή είτε τις βίασε.

Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Το άρθρο των New York Times που έκανε την αρχή

Όλα ξεκίνησαν χάρη σε δύο θαρραλέες δημοσιογράφους των New York Times, την Τζόντι Κάντορ και την Μέγκαν Τούι, που έφεραν στο φως την πολύκροτη υπόθεση Γουάινστιν στις 5 Οκτώβριο του 2017.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο παραγωγός ταινιών παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Αρχίζοντας την έρευνά τους για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τίποτα δεν μπορούσε να τις προϊδεάσει ότι θα έρχονταν αντιμέτωπες με τον πιο ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ και θα έριχναν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλά κρυμμένα σκάνδαλα.

Για μήνες η Τζόντι Κάντορ και η Μέγκαν Τούι είχαν επαφές με διάσημες ηθοποιούς, πρώην υπαλλήλους του Γουάινστιν και άλλες πηγές, μαθαίνοντας πως τα όσα συζητιούνταν χαμηλόφωνα και πίσω από τις κλειστές πόρτες για τον «βασιλιά» του κινηματογράφου, ήταν πέρα για πέρα αληθινά.

Μάλιστα κάποιες από αυτές τις γυναίκες που είχαν υποστεί κακοποίηση ήθελαν να τον καταγγείλουν, αλλά τελικά είχαν έρθει σε εξωδικαστικό διακανονισμό μαζί του.

Οι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι γνώριζαν ότι από το 2000 υπήρχε καπνός γύρω από το όνομα Γουάινστιν αλλά δεν είχαν αρκετά στοιχεία.

Άλλωστε η Ρόουζ ΜακΓκάουαν, ηθοποιός και συγγραφέας, το 2016 αποκάλυψε στο Twitter πως είχε πέσει θύμα βιασμού από το αφεντικό μιας εταιρείας παραγωγής, δίχως, όμως να κατονομάσει…

Οι δυο γυναίκες με πολύ κόπο και έχοντας απέναντι τους δικηγόρους του πανίσχυρου Γουάινστιν αλλά και τον ίδιο, κατάφεραν τελικά να υπογράψουν το περιβόητο άρθρο «Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades» («O Harvey Weinstein δωροδοκούσε κατήγορους για σεξουαλική παρενόχληση για δεκαετίες»).

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της New York Times, ο παραγωγός είδε όσους τον στήριζαν να τον εγκαταλείπουν.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του, The Weinstein Company, η σύζυγός του… Είναι πλέον μόνος του. 

Λίγες μέρες μετά ακολουθεί ένα ακόμα άρθρο για τα έργα και τις ημέρες του Γουάινστιν.

Ο Ρόμαν Φάροου, γιος της Μία Φάροου και του Γούντι Άλεν, αλλά και δημοσιογράφος του «New Yorker», άρχισε να γράφει για τα πεπραγμένα του Γουάινστιν, επικαλούμενος τρεις γυναίκες που τον κατηγορούσαν για βιασμό και άλλες τέσσερις για σεξουαλική επίθεση.

Μάλιστα, ο Φάροου είχε στα χέρια του ένα ηχητικό ντοκουμέντο από το 2015, στο οποίο ο μεγαλοπαραγωγός προσπαθεί να πείσει ένα μοντέλο με καταγωγή από τις Φιλιππίνες και την Ιταλία, να τον ακολουθήσει στο δωμάτιό του σε κάποιο ξενοδοχείο.

Το εν λόγω ντοκουμέντο είχε σταλεί στις εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν, αλλά ο τότε γενικός εισαγγελέας Σάιρους Βανς επέλεξε να μην ασκήσει ποινική δίωξη. Δύο χρόνια μετά, το 2017, κι ενώ το τσουνάμι καταγγελιών κατά του χολιγουντιανού παραγωγού δεν έχει τελειωμό, εκπρόσωπος του εισαγγελέα υπερασπίστηκε την απόφασή του, σημειώνοντας πως τα στοιχεία που διέθεταν τότε ήταν «ανεπαρκή».

Στη συνέχεια βέβαια αποκαλύφθηκε πως δικηγόρος του Γουάινστιν είχε προσφέρει 10.000 δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του Σάιρους Βανς.

Οι γλώσσες άρχισαν σιγά σιγά να λύνονται και οι καταγγαλίες έπεφταν με μορφή χιονοστιβάδας.

Γιατί ενώ όλοι και όλες στο Χόλιγουντ γνώριζαν, κανένας και καμία δεν μιλούσε; 

Ο παραγωγός θεωρείται ύποπτος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς που λάμβαναν χώρα για δεκαετίες ολόκληρες και ο ίδιος κατάφερνε να αποσπά κάθε φορά τη σιωπή των θυμάτων κρυμμένος πίσω από την εξουσία και τα χρήματα. 

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο πανίσχυρος πρόεδρος της Miramax αλλά και της Weinstein Company, νόμιζε ότι τα πλούτη και η δόξα θα τον προστάτευαν για πάντα αλλά πλέον τα πράγματα είχαν αλλάξει και δεν μπορούσε να απολαμβάνει τη συγκάλυψη του συστήματος.

Η Άσλεϊ Τζουντ και η Άσια Αρτζέντο, κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο, πήραν τη σκυτάλη στη συνέχεια και εξομολογήθηκαν τις δικές τους εφιαλτικές εμπειρίες, επιβεβαιώνοντας πως ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ ήταν πιστός την ίδια σταθερή τακτική για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του.

Η Πατρίσια Αρκέτ, η Αντζελίνα Τζολί, η Μίρα Σορβίνο και η Γκουίνεθ Πάλτροου είναι μόνο μερικές από τις διάσημες σταρ που μίλησαν ανοιχτά. 

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η Τζολί ήταν μόλις 23 και προωθούσε την ταινία «Playing by Heart» όταν ο Γουάινστιν προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

«Είχα μια κακή εμπειρία με τον Γουάινσταϊν όταν ήμουν νέα και, ως αποτέλεσμα, αποφάσισα να μην ξαναδουλέψω μαζί του αλλά και να προειδοποιήσω όσους σκόπευαν να δουλέψουν» ανέφερε σε email προς τους New York Times.

Η Πάλτροου έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Γουάινστιν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Μπέβερλι Χιλς. Ήταν το 1996, όταν γύριζε την ταινία «Emma».

Όπως δήλωσε η ίδια της ζήτησε να του κάνει μασάζ και μετά να τον ακολουθήσει στο δωμάτιο της. Εκείνη αρνήθηκε και έφυγε, ενώ ανέφερε το περιστατικό στον τότε σύντροφό της, τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος ζήτησε τα ρέστα από τον Γουάινστιν.

«Ήταν βάναυσο. Με πήρε τηλέφωνο (o Γουάινσταϊν) και άρχισε να ωρύεται. Με απείλησε να μην ξαναμιλήσω σε κανέναν για το τι έγινε».

Η δικηγόρος του Γουάινστιν υπό το τσουνάμι αποκαλύψεων παραιτήθηκε, η γυναίκα του τον εγκατέλειψε και η Ακαδημία Κινηματογράφου τον έσβησε από τις λίστες της. 

«Η καρδιά μου σπάει για όλες τις γυναίκες που βίωσαν τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασύλληπτων πράξεων. Επέλεξα να αφήσω τον άντρα μου», δήλωσε η 41χρονη γυναίκα του Γουάινστιν, Τζορτζίνα Τσάπμαν, που αποφάσισε να τον εγκαταλείψει μετά το σκάνδαλο.

Το άρθρο του New Yorker αναφέρει και άλλες ηθοποιούς, συγκεκριμένα τη Ροζάνα Αρκέτ και τη Γαλλίδα Εμά ντε Κον.

Οι δυο γυναίκες μιλούν για συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ο παραγωγός προσπάθησε ανεπιτυχώς να έχει σεξουαλική σχέση μαζί τους.

Μετά από τη δημοσίευση του άρθρου του Φάροου, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εντόπισε τη Λουσία Έβανς, που αποκάλυψε δημόσια ότι το 2004 ο Γουάινστιν την είχε εξαναγκάσει σε στοματικό έρωτα στο γραφείο του κατά τη διάρκεια συνάντησης, στο Μανχάταν το 2004.

Δεδομένου ότι πολλές από τις καταγγελίες αφορούσαν γεγονότα που είχαν συμβεί πολλά χρόνια πριν και άρα είχαν παραγραφεί, η Έβανς ήταν η μοναδική που θα μπορούσε να τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Έτσι κι έγινε. 

Το 2018 ο μεγιστάνας οδηγήθηκε στη φυλακή, κατηγορούμενος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών.

Αλλά λίγους μήνες αργότερα, οι κατηγορίες κατέρρευσαν, όταν ένας ερευνητής της αστυνομίας ανέφερε πως στενός φίλος της Εβανς υποστήριξε πως η ίδια του είχε πει πως συνευρέθηκε συναινετικά με τον Γουάινστιν για την καριέρα της.

Εκείνη το αρνήθηκε, ωστόσο ο παραγωγός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. δολάρια, η τα οποία έγιναν αργότερα 5 εκατ. δολάρια, μετά από υπόνοιες ότι απενεργοποίησε το «βραχιολάκι» που ήταν υποχρεωμένος να φορά.

Στις 6 Ιανουαρίου 2020 τελικά ξεκινά η δίκη του στη Νέα Υόρκη για τον εξαναγκασμό της Μίριαμ Χάλεϊ, πρώην τηλεοπτικής παραγωγού, σε στοματικό σεξ στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν το 2006 και τον βιασμό της κομμώτριας και ηθοποιού Τζέσικα Μαν σε ξενοδοχείο του Μανχάταν το 2013.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020, κρίνεται ένοχος από τους ενόρκους και στις 11 Μαρτίου ανακοινώνεται η ποινή του: 23 χρόνια κάθειρξη και μεταφέρεται στις φυλακές Wende Correctional Facility κοντά στο Μπάφαλο.

Το 2021, το δικαστήριο αποφασίζει ότι η εταιρεία του, που είχε εν τω μεταξύ έχει κηρύξει πτώχευση, πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 17 εκατ. δολαρίων σε γυναίκες (περίπου 50 στον αριθμό) που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν για σεξουαλικές επιθέσεις.

Στις 2 Ιουνίου του 2022, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι η δικαστική έδρα ήταν προκατειλημμένη εναντίον του, αφήνοντας γυναίκες να καταθέσουν για θέματα που δεν αφορούσαν στις εγκληματικές του πράξεις.

Τον Οκτώβριο του 2022 βρέθηκε και πάλι στο εδώλιο σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, αντιμετωπίζοντας τουλάχιστον 11 κατηγορίες για βιασμούς, που φέρεται ότι τελέστηκαν μεταξύ 2004 και 2013.

Ο Γουάινστιν έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του και επέμεινε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν συναινετικές.

Περισσότερες από 80 γυναίκες κατηγόρησαν τον βραβευμένο με Όσκαρ παραγωγό για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση.

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα του #MeToo τα τελευταία χρόνια, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας ακύρωσε την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση το 2021.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις