Site icon NewsIT

«Χαστούκι» Ε.Ε. στην Τουρκία πριν από την τηλεδιάσκεψη με Ερντογάν: «Παραμένει πηγή ανησυχίας»

18.03.2021 | 16:14
«Χαστούκι» Ε.Ε. στην Τουρκία πριν από την τηλεδιάσκεψη με Ερντογάν: «Παραμένει πηγή ανησυχίας»

Μετά το πρόσφατο ράπισμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τουρκία δέχεται ακόμη ένα… χαστούκι, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη που θα έχει αύριο (19.03.2021) η ηγεσία της Ε.Ε. με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συζητήσουν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου. 

Λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη αυτή, Ευρωπαίος αξιωματούχου έστειλε… μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία «παραμένει δύσκολη» και παρόλο που οι εντάσεις έχουν σταματήσει, κανείς δεν είναι… αφελής για να πιστεύει πως πίσω απ’ αυτό, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες “εξηγήσεις”.

Click4more Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία – «Ανησυχητικές οι κινήσεις της»

«Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με διπλωμάτη.

«Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον κ. Μπορέλ να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version